Chokladkaka a’la Varenne

Chokladkaka a'la Varenne 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

En superenkel chokladkaka som har fått namnet Chokladkaka a'la Varenne.
Den innehåller inte fler än 4 ingredienser, fem om du vill använda lite sötning och blir otroligt mäktig, så man behöver inte äta så mycket av den heller.
Servera gärna med lite vispad grädde och några hallon.

Det här är en kaka som man kan diskutera huruvida den är lchf eller inte, för hela kakan innehåller rätt mycket kolhydrater om du använder 70% choklad.
Det du kan göra för att minska ner på mängden kolhydrater är att använda en sockerfri choklad, eller en mörkare choklad.
Tanken är dock inte att man ska trycka i sig några stora bitar, utan en ganska så lite bit. En helt sats kanske kan räcka till iallafall 10 portioner, kanske 14-16 beroende på storlek. DÅ blir det inte supermycket kolhydrater ändå.

Recept och bild: Raringens lchf

DelaTweetSparaDelaBigOven

Chokladkaka a’la Varenne

Mängd10 Portioner
Förberedelse10 minTillagning1 timTotalt1 tim 10 min

Ingredienser

 1 dl Starkt kaffe
 250 g Smör
 4 Ägg
 0,50 dl Sötning (kan uteslutas)

Gör så här:

1

Sätt igång ugnen på 175 grader (över/under).
Klä en springform (20-25 cm) med bakplåtspapper.

2

Häll kaffet och ev. sötning i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar som du sakta låter smälta ner i kaffet, under omrörning. Kör på låg värme.
Tillsätt smöret klickvis och rör om hela tiden. Om du värmer för snabbt så kan det skära sig.

3

När allt smält och är blandat till en jämn och fin smet, så drar du kastrullen från plattan.

4

Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner de i chokladblandningen.
Häll upp smeten i formen och ställ in i ugnen.

Grädde i mitten av ugnen i cirka 60 minuter.
Den kommer vara lite lös fortfarande.

5

Ta ut kakan, låt den svalna och ställ den i kylen sen så den får stelna till ordentligt.

Ta ut, skär i bitar och servera.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 1 dl Starkt kaffe
 250 g Smör
 4 Ägg
 0,50 dl Sötning (kan uteslutas)

Instruktioner

1

Sätt igång ugnen på 175 grader (över/under).
Klä en springform (20-25 cm) med bakplåtspapper.

2

Häll kaffet och ev. sötning i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar som du sakta låter smälta ner i kaffet, under omrörning. Kör på låg värme.
Tillsätt smöret klickvis och rör om hela tiden. Om du värmer för snabbt så kan det skära sig.

3

När allt smält och är blandat till en jämn och fin smet, så drar du kastrullen från plattan.

4

Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner de i chokladblandningen.
Häll upp smeten i formen och ställ in i ugnen.

Grädde i mitten av ugnen i cirka 60 minuter.
Den kommer vara lite lös fortfarande.

5

Ta ut kakan, låt den svalna och ställ den i kylen sen så den får stelna till ordentligt.

Ta ut, skär i bitar och servera.

Chokladkaka a’la Varenne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *