Citronmarinerade morötter

Av LCHF-arkivet  , , , , ,   

oktober 15, 2018

Ok, jag säger det här direkt att dessa citronmarinerade morötter inte är något som man skall äta för mycket av då det är en hel del kolhydrater, MEN, det är inte fel att äta lite morötter som tillbehör då morötter innehåller mycket näringsämnen som man kan behöva.
Äter du strikt LCHF, då bör du undvika detta recept helt, men om du känner att du har utrymme under din dag till ett galet gott tillbehör, så kan du mycket väl mumsa i dig några morötter.

Receptet i sig skickar mig tillbaka till min ungdom då jag bodde i Lund och man gick och käkade kebab, falafel och shawarma på Falafelkungen. Då fick man dessa morötter som ett tillbehör och det har suttit som etsat i mitt smakminne. Det slog mig helt plötsligt en dag att jag borde kunna hitta något recept på dessa marockanska morötter och tror ni inte att jag lyckades hitta det på nätet.
Så, nu kan jag minnas tillbaka till min ungdom och få uppleva denna fantastiska smak igen.

Detta passar ypperligt till grillat kött eller varför inte till hemlagad kebab.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Mängd: 10 portioner

Ingredienser

1 kg morötter

4 msk pressad citron

5 klyftor vitlök (finhackade/rivna)

1 msk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 dl olivolja

1 msk salt

0,5 dl hackad bladpersilja

Salt till kokvattnet

Instruktioner

1Skiva morötterna cirka 0,5 cm tjocka. Använd gärna en mandolin.

2Blanchera/förväll morötterna i cirka 1 minut i lättsaltat vatten. De skall bli lite mjuka, men fortfarande ha en liten kärna av tuggmotstånd.

3Häll av morötterna i ett durkslag och spola genast med kallt vatten för att stanna av tillagningen.

4Blanda ihop övriga ingredienser i en bunke.

5Blanda ner morötterna och blanda ihop väl.

6Ställ kallt i minst tre timmar, gärna till nästa dag, då kommer de att smaka som bäst.

Receptkälla: Anna Billing

Beställ en kanonbra mandolin här (affiliatelänk): Kyocera Mandolin

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.