
Beskrivning - Information
Att göra egen hemlagad smetana är inte ett dugg svårt, det kräver lite tid och tålamod bara.
Smetana är en syrad grädde som är en betydelsefull produkt i rysk matlagning och i Sverige finns det att köpa i välsorterade butiker, men det är inte alls svårt att göra egen.
Smetana får en högre fetthalt än t ex crème fraiche och är otroligt gott.
Ingredienser
Gör så här:
Blanda ättika med grädden i en skål. Använd en skål i plast eller glas, ej metall.
Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur 2-3 dagar tills det att grädden surnat och blivit till fil.
Rör om i grädden. Blöt ner en mångdubbelt vikt servett eller hushållspapper och krama ur allt vatten. Täck gräddens yta med servetten och låt den suga upp vätskan från grädden. Detta gör att grädden tjocknar.
När den är tjock nog, ta bort servetten och ställ kallt i kyl.
Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.
Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!
Ingredienser
Instruktioner
Blanda ättika med grädden i en skål. Använd en skål i plast eller glas, ej metall.
Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur 2-3 dagar tills det att grädden surnat och blivit till fil.
Rör om i grädden. Blöt ner en mångdubbelt vikt servett eller hushållspapper och krama ur allt vatten. Täck gräddens yta med servetten och låt den suga upp vätskan från grädden. Detta gör att grädden tjocknar.
När den är tjock nog, ta bort servetten och ställ kallt i kyl.
Slutresultatet blir smör. Slösa inte bort grädde på detta.