Egen hemlagad smetana

Av LCHF-arkivet    

maj 20, 2016

Att göra egen hemlagad smetana är inte ett dugg svårt, det kräver lite tid och tålamod bara.

Smetana är en syrad grädde som är en betydelsefull produkt i rysk matlagning och i Sverige finns det att köpa i välsorterade butiker, men det är inte alls svårt att göra egen.

Smetana får en högre fetthalt än t ex crème fraiche och är otroligt gott.

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 2 min
  • Mängd: 2 portioner

Ingredienser

1,5 dl Grädde 40%

0,5 ml Ättika

Instruktioner

1Blanda ättika med grädden i en skål. Använd en skål i plast eller glas, ej metall.

2Plasta in skålen och låt den stå i rumstemperatur 2-3 dagar tills det att grädden surnat och blivit till fil.

3Rör om i grädden. Blöt ner en mångdubbelt vikt servett eller hushållspapper och krama ur allt vatten. Täck gräddens yta med servetten och låt den suga upp vätskan från grädden. Detta gör att grädden tjocknar.

4När den är tjock nog, ta bort servetten och ställ kallt i kyl.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.