Fat head pizzabotten (utan mandelmjöl)

Fat head pizzabotten (utan mandelmjöl) 3SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

Fat head pizzabotten är en av de absolut populäraste pizzabottnar inom LCHF-världen, men den innehåller i grundreceptet mandelmjöl som många vill undvika pga allergi.
Jag tänkte att det borde funka att göra en variant med något annat och testade mig fram lite. Resultatet blev denna botten som jag tycker blev riktigt god!
Detta receptet är tänkt för två runda pizzor som får plats på en vanlig ugnsplåt.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Fat head pizzabotten (utan mandelmjöl) 1

Mängd4 Portioner
Förberedelse15 minTillagning15 minTotalt30 min

 340 g Färdigriven mozzarellaost
 110 g SmetanaAlternativt creme fraiche eller färskost
 45 g Pofiber
 0,50 tsk Salt
 1 tsk Olivolja
 0,50 msk Xantangummi
 1 st Ägg

1

Häll upp osten och smetana i en glasskål som tål mikro. Kör på högsta effekt i 1-2 minuter så att osten börjar smälta.
Ta ut och blanda ihop till en jämn smet. Om osten inte har smält helt, så värm det lite till.

2

Blanda ihop de torra ingredienserna.

3

Nu ska samtliga ingredienser blandas ihop till en jämn deg. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget, för det är väldigt lätt att det klumpar sig.
Ett tips är att använda en köksassistent och degkrok/vinge som du har igång samtidigt som du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda tills du har en jämn och fin deg.

4

Ta fram två plåtar med bakplåtspapper på och dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut till den form som du önskar.
Nagga botten med en gaffel.

5

Grädda i 220 grader i cirka 12-15 minuter. Botten skall vara gyllene när den är klar.

6

Ta ut och släng på den fyllning du vill ha och grädda i ugnen på så hög värme du kan tills dess att osten smält.

Kategori

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 340 g Färdigriven mozzarellaost
 110 g SmetanaAlternativt creme fraiche eller färskost
 45 g Pofiber
 0,50 tsk Salt
 1 tsk Olivolja
 0,50 msk Xantangummi
 1 st Ägg

Instruktioner

1

Häll upp osten och smetana i en glasskål som tål mikro. Kör på högsta effekt i 1-2 minuter så att osten börjar smälta.
Ta ut och blanda ihop till en jämn smet. Om osten inte har smält helt, så värm det lite till.

2

Blanda ihop de torra ingredienserna.

3

Nu ska samtliga ingredienser blandas ihop till en jämn deg. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget, för det är väldigt lätt att det klumpar sig.
Ett tips är att använda en köksassistent och degkrok/vinge som du har igång samtidigt som du tillsätter de torra ingredienserna.
Blanda tills du har en jämn och fin deg.

4

Ta fram två plåtar med bakplåtspapper på och dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut till den form som du önskar.
Nagga botten med en gaffel.

5

Grädda i 220 grader i cirka 12-15 minuter. Botten skall vara gyllene när den är klar.

6

Ta ut och släng på den fyllning du vill ha och grädda i ugnen på så hög värme du kan tills dess att osten smält.

Fat head pizzabotten (utan mandelmjöl)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.