Finsk blåbärspaj
Finsk blåbärspaj

Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)

Av LCHF-arkivet    

juni 24, 2018

Finsk blåbärspaj eller mustikkapiirakka som det heter i Finland är för mig härliga barndomsminnen. Dock så är originalet med socker och gluten, så jag har gjort en helt egen variant som passar perfekt för dig som äter LCHF.
Pajen blir absolut bäst om man använder nyplockade färska blåbär, men det går utmärkt att göra den på frusna bär med.
Har man inte tillgång till smetana kan kan blanda hälften crème fraiche och hälften gräddfil.

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 45 min
  • Mängd: 1 paj (cirka 8 bitar)

Ingredienser

Pajskal

2 dl Mandelmjöl

0,5 dl Kokosmjöl

1 msk Fiberhusk

50 g Smör

1 Ägg

0,5 dl Vatten

½ msk sötning (sötströ eller motsvarande)

1 krm Salt

Fyllning

250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)

2 dl smetana

1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)

½ tsk vaniljpulver

Ca. 1 msk sötning (sötströ eller motsvarande)

Topping

2 dl vispgrädde

1 nypa vaniljpulver

Instruktioner

Pajskalet

1Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen

1Häll blåbären i pajskalet.

2Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

3Slå smeten över blåbären.

4Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

5Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen

1Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering

1Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

00:00

2 Omdömen

LCHF-arkivet

juni 26, 2018

Vad härligt att du tyckte om den!
Stort tack för feedbacken.

Sara

juni 25, 2018

Riktigt god och mättande!
Konsistensen blev väldigt lik en kaka och inte alls äggig eller grynig.


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.