Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradLätt

0
(0)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg!

Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)

Mängd8 Portioner
Förberedelse5 minTillagning45 minTotalt50 min

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
 1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
 Ca. 1 msk sötning (sötströ eller motsvarande)
Topping
 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6

Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen
7

Häll blåbären i pajskalet.

8

Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

9

Slå smeten över blåbären.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

11

Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen
12

Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering
13

Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

Beskrivning - Information

Finsk blåbärspaj eller mustikkapiirakka som det heter i Finland är för mig härliga barndomsminnen. Dock så är originalet med socker och gluten, så jag har gjort en helt egen variant som passar perfekt för dig som äter LCHF.
Pajen blir absolut bäst om man använder nyplockade färska blåbär, men det går utmärkt att göra den på frusna bär med.
Har man inte tillgång till smetana kan kan blanda hälften crème fraiche och hälften gräddfil.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
 1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
 Ca. 1 msk sötning (sötströ eller motsvarande)
Topping
 2 dl vispgrädde

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6

Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen
7

Häll blåbären i pajskalet.

8

Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

9

Slå smeten över blåbären.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

11

Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen
12

Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering
13

Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)

5 Comments

  1. Tack för alla fina recept du delar, jag lagar många av dem och får inspiration, tack!
    Jag frågar dig som utprovat många recept om man i de flesta lägen kan byta kokosmjöl mot pofiber då jag inte riktigt är kompis med kokosmjölet, vet du?
    Fortsatt trevlig sommar!
    Mvh Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *