Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)PROVLAGAT 

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

DelaSparaDelaBigOven

Finsk blåbärspaj

Finsk blåbärspaj eller mustikkapiirakka som det heter i Finland är för mig härliga barndomsminnen. Dock så är originalet med socker och gluten, så jag har gjort en helt egen variant som passar perfekt för dig som äter LCHF.
Pajen blir absolut bäst om man använder nyplockade färska blåbär, men det går utmärkt att göra den på frusna bär med.
Har man inte tillgång till smetana kan kan blanda hälften crème fraiche och hälften gräddfil.


Mängd18 Portioner
Förberedelse5 minTillagning45 minTotalt50 min

Pajskal
 2 dl Mandelmjöl
 0,5 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 ½ msk sötning (sötströ eller motsvarande)
 1 krm Salt
Fyllning
 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
 2 dl smetana
 1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
 ½ tsk vaniljpulver
 Ca. 1 msk sötning (sötströ eller motsvarande)
Topping
 2 dl vispgrädde
 1 nypa vaniljpulver

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6

Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen
7

Häll blåbären i pajskalet.

8

Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

9

Slå smeten över blåbären.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

11

Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen
12

Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering
13

Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

Ingredienser

Pajskal
 2 dl Mandelmjöl
 0,5 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 ½ msk sötning (sötströ eller motsvarande)
 1 krm Salt
Fyllning
 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
 2 dl smetana
 1 ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
 ½ tsk vaniljpulver
 Ca. 1 msk sötning (sötströ eller motsvarande)
Topping
 2 dl vispgrädde
 1 nypa vaniljpulver

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

6

Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen
7

Häll blåbären i pajskalet.

8

Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.

9

Slå smeten över blåbären.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.

11

Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen
12

Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering
13

Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.

Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)PROVLAGAT 

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *