Flamberad pepparstek på älg med bearnaisesås

Flamberad pepparstek på älg med bearnaisesås 1SkapareJohan
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

En rätt som funkar lika bra på nyårsafton som en tisdag.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Flamberad pepparstek på älg med bearnaisesås

Mängd4 Portioner
Förberedelse20 minTillagning20 minTotalt40 min

Ingredienser

Älgfile (per person)
 150 g Älgfile (eller en annan fin köttbit)
 1 msk Vitpeppar (hel)
 1 msk Svartpeppar (hel)
 1 msk Grönpeppar (hel)
 1 msk Konjak
 Smör
 1 st Vitlöksklyfta
Bearnaisesås
 3 st Äggulor
 3 msk Rödvinsvinäger
 3 msk Vatten
 1 msk Schalottenlök
 9 st Vitpepparkorn
 Dragon
 400 g Smör

Gör så här:

Älgfile
1

Torrosta pepparn i torr panna och mortla den grovt.

Skär köttet i lämpligt tjocka skivor (brukar köra 4 cm).

Gnid in köttet i kryddblandningen och stek de i rikligt med smör med en vitlöksklyfta i smöret. Ös under tiden det steks.

2

Just innan det är färdigt så ställ pannan på ett ställe för flambering (inte under gardinerna och inte under spisfläkten). Häll i konjaken, tänd på och ös med den brinnande smöret (väldigt effektfullt).

Bearnaisesås
3

Smält smöret.

4

Blanda samman vatten och vinäger samt lök och pepparn.
Reducera till hälften och sila av.

5

Vispa äggulorna tillsammans med reduktionen i vattenbad till önskad konsistens.

Vispa i smöret i en tunn stråle tills dess att du har en fin konsistens.
Smaksätt med dragon.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Älgfile (per person)
 150 g Älgfile (eller en annan fin köttbit)
 1 msk Vitpeppar (hel)
 1 msk Svartpeppar (hel)
 1 msk Grönpeppar (hel)
 1 msk Konjak
 Smör
 1 st Vitlöksklyfta
Bearnaisesås
 3 st Äggulor
 3 msk Rödvinsvinäger
 3 msk Vatten
 1 msk Schalottenlök
 9 st Vitpepparkorn
 Dragon
 400 g Smör

Instruktioner

Älgfile
1

Torrosta pepparn i torr panna och mortla den grovt.

Skär köttet i lämpligt tjocka skivor (brukar köra 4 cm).

Gnid in köttet i kryddblandningen och stek de i rikligt med smör med en vitlöksklyfta i smöret. Ös under tiden det steks.

2

Just innan det är färdigt så ställ pannan på ett ställe för flambering (inte under gardinerna och inte under spisfläkten). Häll i konjaken, tänd på och ös med den brinnande smöret (väldigt effektfullt).

Bearnaisesås
3

Smält smöret.

4

Blanda samman vatten och vinäger samt lök och pepparn.
Reducera till hälften och sila av.

5

Vispa äggulorna tillsammans med reduktionen i vattenbad till önskad konsistens.

Vispa i smöret i en tunn stråle tills dess att du har en fin konsistens.
Smaksätt med dragon.

Flamberad pepparstek på älg med bearnaisesås

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 LCHF-arkivet