Helstekt rostbiff

Av LCHF-arkivet  ,   

juni 2, 2015

En helstekt rostbiff kan många nog tycka är lite knepigt, men det behöver inte alls vara knepigt. Tricket är att använda fint rumstempererat kött och att ha en stektermometer.

Sen är det en jättelätt match att få till ett perfekt kött.

Jag föredrar att steka en rostbiff till cirka 61-63 grader. Då blir den vackert rosa i mitten.

Vill du ha den mer genomstekt, då kör du upp den till 68-70 ungefär.

Det som är viktigt är att låta köttet vila efter att du har tagit ut det ur ugnen. Om du skär i det direkt, då släpper du ut all köttsaft och det blir bara en torr bit kött kvar.

Låt köttet vila minst 20 minuter. En rostbiff kan med gott samvete få ligga och vila en timme, för det gör inget om köttet svalnat av, man äter ju oftast rostbiff kallt ändå.

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 40 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

800 g Rostbiff (färsk)

2 msk Salt

1 msk Svartpeppar (Grovmalen)

25 g Smör

Instruktioner

1Se till att ta ut köttet i god tid. Ju mer rumstempererat köttet är, desto mer saftigt blir det.

2Parera köttet (skär bort senor och hinnor) och gnid in hela rostbiffen noga med salt och peppar. Det ska vara ganska så ordentligt med salt och peppar.

3Värm upp ett stekjärn och bryn rostbiffen runt om i smöret.

4Sätt i en köttermometer i mitten av den tjockaste biten på rostbiffen och ställ in den i ugnen på 150 grader. Låt den stå inne tills det att du har rätt temperatur.

5Ta ut den och låt den vila. OBS, INTE i folie utan låt den bara stå på bänken. Använder du folie kommer den garanterat att bli genomstekt.

6Skiva upp så tunna skivor du bara kan och servera.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.