Helstekt skinkstek med smak av vitlök

Av LCHF-arkivet  ,   

mars 8, 2016

Skinkstek är ett köttstycke som ofta man kan köpa till riktigt bra pris. Jag handlade min för 39,90:-/kg vilket ger ett väldigt bra portionspris. Dessutom är en rätt tillagad skinkstek otroligt gott.

Detta är ju ett recept som funkar för alla, oavsett om du äter LCHF, Paleo eller helt "vanlig" kost.

I receptet har jag använt vitlökspulver då jag inte hade tillräckligt med vitlök hemma, det går givetvis bra att använda färsk vitlök om man vill det.

Mängderna av kryddor är bara en uppskattning, men det skall vara bra med kryddor.

Bind gärna upp din stek med. Här hittar du en film på det: http://www.svensktkott.se/aktuellt/filmrum/kottkunskap/binda-en-stek/

Två saker är väldigt bra att ha till detta recept, det är steksnöre och köttermometer.

En jättegod så att ha till steken är denna: Basilika och vitlökssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

1 kg Skinkstek

1 msk Vitlökspulver

1 msk Ingefära (malen)

1 tsk Svartpeppar (Grovmalen)

1 msk Salt

30 g Smör till stekning

Instruktioner

1Börja med att ta ut steken i god tid innan du ska börja laga till den, då behåller den smak och saftighet bättre.

2Bind upp steken.

3Blanda ihop samtliga kryddor och strö det sedan över steken. Massera in kryddorna ordentligt i köttet.

4Bryn steken runt om i en stekpanna så att alla ytor blir gyllenbruna.

5Ställ in i ugnen på 150 grader tills det att steken har en innertemperatur på 74 grader.

6Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan du skär upp det. Detta är det viktigaste av allt! Om du börjar skära i köttet direkt så kommer all köttsaft att rinna ur steken och köttet blir enormt torrt och tråkigt.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.