Hoppa till innehåll
Open navigation

Hemgjort smör

Inga röster än
Sparat av: st
Hemgjort smör
Att göra eget hemgjort smör, det är verkligen inte alls något svårt. Jag kom på att man kan göra det när jag hade massor av grädde över som närmare sig bäst före datum och jag visste att jag inte skulle hinna med att använda den. Det enda man behöver är grädde, salt och en elvisp eller köksassistent.Om man vill så kan man göra syrat smör, men det kräver lite mer tid och en ingrediens till, filmjölk. Just syrat smör är fantastiskt gott att ha på en smörgås och det är något som har serverats rätt friskt på många olika restauranger runt om i världen.Om du vill, så kan du även smaksätta ditt smör, det gör du samtidigt som du saltar det.Av 1 liter grädde, så får du ungefär 450 g rent smör.
Inga röster än
Sparat av: st
Portioner: 1
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Vanligt smör

Syrat smör

Du behöver

  • Elvisp eller köksassistent

Instruktioner

Vanligt smör

  • Vispa grädden tills det att du får smör. Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
  • Häll av vätskan och vispa smöret lite till. Tillsätt salt efter smak.
  • Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger. Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar. Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.

Syrat smör

  • Blanda ihop grädde och filmjölk noga i en bunke. Täck med plast och låt det hela stå framme i rumstemperatur i 1-2 dygn.
  • Vispa gräddblandningen tills det att du får smör. Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
  • Häll av vätskan och vispa smöret lite till. Tillsätt salt efter smak.
  • Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger. Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar. Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg