Janssons frestelse – LCHF

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

DelaSparaDelaBigOven

Vad skulle en jul utan Janssons frestelse vara? Inget i mitt tycke, men smaken är som baken och Janssons frestelse är nog en vägdelare i vårt samhälle, antingen älskar man det eller så inte.

Jag tillhör de som måste ha Janssons på julbordet och därför var jag tvungen att testa och se om det gick att göra en LCHF-Jansson, och visst går det.

Det här LCHF-receptet på Janssons frestelse är gjort på rättika, men det går även att byta ut rättikan mot kålrabbi, eller så kör man hälften av var.

Mängden ansjovis är en smaksak det med och den mängden jag har i detta recept ger en relativt mild ansjovissmak. Vill du ha mer ansjovissmak, lägg till ytterligare 50 gram ansjovis då.

Janssons är något man kan äta året om, och när jag äter den utanför julbordet så brukar jag servera kokta ägghalvor till.


Mängd4 Portioner
Förberedelse20 minTillagning35 minTotalt55 min

 3 msk Mandelmjöl
 100 g Smör
 1 krm Svartpeppar (malen)
 200 g Ansjovisfiléer (inklusive spadet)
 150 g Färskost (naturell)
 4 dl Grädde 40%
 100 g Lök (gul)
 600 g Rättika

1

Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.

3

Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt ligga där cirka 7 minuter.

5

Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.

7

Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!

9

Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!

11

Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.

13

Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.

15

Slå gräddblandningen över rättikan.

17

Hyvla lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.i:9a

19

Strössla lite mandelmjöl över det hela.i:10a

21

Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.i:11a

23

Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.

Ingredienser

 3 msk Mandelmjöl
 100 g Smör
 1 krm Svartpeppar (malen)
 200 g Ansjovisfiléer (inklusive spadet)
 150 g Färskost (naturell)
 4 dl Grädde 40%
 100 g Lök (gul)
 600 g Rättika

Instruktioner

1

Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.

3

Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt ligga där cirka 7 minuter.

5

Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.

7

Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!

9

Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!

11

Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.

13

Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.

15

Slå gräddblandningen över rättikan.

17

Hyvla lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.i:9a

19

Strössla lite mandelmjöl över det hela.i:10a

21

Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.i:11a

23

Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.

Janssons frestelse – LCHF

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *