Janssons frestelse – LCHF

Av LCHF-arkivet    

november 26, 2015

Vad skulle en jul utan Janssons frestelse vara? Inget i mitt tycke, men smaken är som baken och Janssons frestelse är nog en vägdelare i vårt samhälle, antingen älskar man det eller så inte.

Jag tillhör de som måste ha Janssons på julbordet och därför var jag tvungen att testa och se om det gick att göra en LCHF-Jansson, och visst går det.

Det här LCHF-receptet på Janssons frestelse är gjort på rättika, men det går även att byta ut rättikan mot kålrabbi, eller så kör man hälften av var.

Mängden ansjovis är en smaksak det med och den mängden jag har i detta recept ger en relativt mild ansjovissmak. Vill du ha mer ansjovissmak, lägg till ytterligare 50 gram ansjovis då.

Janssons är något man kan äta året om, och när jag äter den utanför julbordet så brukar jag servera kokta ägghalvor till.

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

3 msk Mandelmjöl

100 g Smör

1 krm Svartpeppar (malen)

200 g Ansjovisfiléer (inklusive spadet)

150 g Färskost (naturell)

4 dl Grädde 40%

100 g Lök (gul)

600 g Rättika

Instruktioner

1Skala och strimla rättikan i cirka 3 mm tjocka strimlor.

2Lägg rättikan i lättsaltat kokande vatten och låt ligga där cirka 7 minuter.

3Häll av rättikan i ett durkslag och låt den ånga av ordentligt. Ju mer vätska du får bort desto bättre.

4Skiva löken tunt och fräs i en liten klick smör. Den skall inte få färg!

5Skär ner ansjovisen i mindre bitar, behåll lagen!

6Blanda ihop rättika, lök och ansjovis och lägg det i en ugnsfast form.

7Blanda ihop grädde, färskost och spadet från ansjovisen. Blanda väl så att färskosten löses upp den med. Smaksätt med lite svartpeppar.

8Slå gräddblandningen över rättikan.

9Hyvla lite smör och lägg över gratängen. Det behöver inte täcka hela.i:9a

10Strössla lite mandelmjöl över det hela.i:10a

11Sätt in den i ugnen på 200 grader och gratinera i 30-40 minuter tills den har fått fin färg och inte är så rinnande i konsistensen längre.i:11a

12Ta ut den och låt den gärna sätta till sig lite innan du serverar den.

00:00

2 Omdömen

LCHF-arkivet

december 7, 2018

Bra tips!
Då kommer jag med en kontring… ta Smetana istället för crème fraiche, så får du godare smak och högre fetthalt..=)

Ami

december 5, 2018

Om man byter ut en del av grädden mot creme fraiche oc kör den på 125-150gr i ca 1,5 Tim blir den krämigare


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.