Kallrökt ost

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradAdvanced

5
(4)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg! | Hoppa direkt till receptet

Kallrökt ost

Beskrivning - Information

Kallrökt ost är ju något som jag skulle vilja kalla för en delikatess men som du egentligen kan ordna själv hemma.
Jag tycker att kallrökt ost är bland det bästa som finns och tyvärr så är det inte så många som säljer riktig rökt ost.

Vad är kallrökt ost?

Ok, vi ska bena ur själva begreppet rökt ost, för det kanske inte är helt klart för alla.
En rökt ost är en ost som man kallröker på max 30 grader.
Detta lämpar sig normalt sett absolut bäst på vinterhalvåret då temperaturen ute inte är så himla hög, för om man försöker att kallröka på sommaren så hamnar man lätt över 30 grader i temperatur.
Det blir alltså inte en tillagad ost, utan det man tillför är helt enkelt smak i form av rök.
Röksmaken tar olika lång tid på sig att tränga in, mycket beroende på vad det är för typ av ost. Men, överlag så kan man säga att oavsett ost så bör den vakuumförpackas och lagras en tid för att låta smaken sätta sig ordentligt i osten.

Utrustning

För att få till kallrökt ost så måste du kunna skapa "kall" rök. För att göra detta så finns det olika sätt.
Man kan köpa en kallröksspiral som kanske är det billigaste alternativet om man ska köpa något.
Själv så använder jag en kallröksgenerator från Mustang, som finns att köpa hos t ex E-grillen. Jag tycker att den är otroligt enkel att använda och ligger på en riktigt vettig prisnivå.
Kallröksgenerator Mustang
Vill man gå hardcore och har planer på att röka mycket, då kan man köpa en kallröksgenerator till ett rökskåp, t ex från Bradley eller Borniak. Du hittar lite olika varianter hos Lundgrens skafferi t ex.

Utöver själva rökenheten så behöver du givetvis någon typ av utrymme att röka i och då funkar det faktiskt med din klotgrill, keramiska grill eller om du har ett riktigt rökskåp så är det riktigt smidigt med. Du kan till och med bygga ett eget rökskåp av en gammal kyl eller så gör du en egen rökkåta.

Rökspån

Själva röken får du ju av olika sorters rökspån.
Jag brukar oftast använda mig av alspån när jag röker, men det är många som använder sig av spån från olika fruktträd, t ex äpple, plommon eller varför inte pecan som passar jättebra till ost. Det går även att kombinera olika spån om man vill det.

Vilken ost kan man röka?

Du kan i stort sett röka alla ostar som har en fast form. Det vanligaste är kanske att man röker klassiska hårdostar, så som Gouda, Gräddost, Hushållsost eller kanske Cheddar.
Men, du kan faktiskt röka brie, fetaost, ädelost och till och med mozzarellaost. Sen om det är gott eller inte, det är väl en smaksak.

Lagring

Som jag nämnde i början, så är det väldigt bra att lagra osten efter att man har rökt klart den. Jag rekommenderar verkligen att man vakuumförpackar osten styckvis och sen låter den ligga och lagras i minst en månad, men gärna längre än så.
Det beror lite på vad det är för typ av ost, hur ihålig den är och hur lång tid du har rökt osten, men om jag t ex röker en Gouda i 8-12 timmar, då låter jag en ligga och lagras i minst tre månader.
Självklart så kan du äta osten tidigare än så och allt handlar om vad man tycker bäst om så det får man testa lite olika varianter på.
Dock så bör osten få ligga minst två veckor innan man äter den.
Ett annat tips du kan göra, det är att pensla osten med en god whiskey innan du vakuumförpackar den.
Om du inte har en vakuumförpackare så hittar du olika varianter här: Köp vakuumförpackare

Hur lång tid ska man röka osten?

Ja, här kommer vi in på olika smakbilder och preferenser. Kallrökt ost är en smaksak. Vissa tycker om väldigt rökiga smaker och vill kanske röka sin ost upp till 20 timmar, medans andra kanske bara till ha en nyans av rök och kanske röker 2 timmar.
Den ost jag röker, vilket ofta är rätt så kompakta ostar, typ Gouda, de röker jag 8-10 timmar. Det tycker jag ger en fin smak men även ett vackert utseende.
Ett tips är att röka några bitar olika länge, kanske med två timmars intervaller. Märk sedan upp ostarna med sort och tid och ha en liten ostprovning sedan. Då kan du komma fram till vad du tycker är bäst för dig.
Man kan även röka osten i omgångar, det har jag sett många göra i Facebookgruppen Röka Fisk/Kött som för övrigt är en fantastisk inspirationskälla för dig som tycker om att röka mat. Då kan man röka i t ex 6+6 timmar, eller mer om man vill det.

Övrigt att tänka på när du kallröker ost

  • Om du röker på vintern, se till att du har varmare i skåpet än vad det är utomhus, detta för att du ska få lite drag i skåpet. Om du inte får lite drag så kommer du få en bitter/besk smak som inte är så angenäm.
  • Håll koll på temperaturen i skåpet. Runt 25 grader är optimalt, blir det varmare än så då finns det risk för att osten smälter. Använd gärna en termometer, eller två för att hålla koll. Vintertid så funkar det bra att ha en lägre temperatur då det kan vara svårt att få upp värmen i skåpet utan att riskera att smälta osten.
  • Ha inget brännbart i närheten. Det är ändå glöd/eld som vi använder oss av och det finns inget värre än att råka bränna ner något av värde.

Mängd1 Portion
Förberedelse10 minTillagning5 timTotalt5 tim 10 min

Ingredienser

 OstHårdost är att föredra, t ex Gouda, Gräddost, Hushållsost

Gör så här:

1

Skär osten i lagom stora bitar. En ost som gouda skär jag i 3-4 cm tjocka "skivor".

2

Kör igång din rök och lägg in osten.

Kallrökt ost

3

Nu är det bara att ha tålamod och vänta tills du har rökt osten så länge som du vill.
Vänd gärna på osten en gång varannan timme.

4

Ta ut osten när du har rökt klart och vakuumförpacka den.
Låt den sedan ligga och lagras minst två veckor, men helst fyra månader eller mer.

5

Skär i tärningar/stavar och ät som tilltugg på en charkbricka eller liknande.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 OstHårdost är att föredra, t ex Gouda, Gräddost, Hushållsost

Instruktioner

1

Skär osten i lagom stora bitar. En ost som gouda skär jag i 3-4 cm tjocka "skivor".

2

Kör igång din rök och lägg in osten.

Kallrökt ost

3

Nu är det bara att ha tålamod och vänta tills du har rökt osten så länge som du vill.
Vänd gärna på osten en gång varannan timme.

4

Ta ut osten när du har rökt klart och vakuumförpacka den.
Låt den sedan ligga och lagras minst två veckor, men helst fyra månader eller mer.

5

Skär i tärningar/stavar och ät som tilltugg på en charkbricka eller liknande.

Kallrökt ost

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *