Hoppa till innehåll
Open navigation

Kålpudding – LCHF

4,12 av 34 röster
Sparat av: st
Kålpudding – LCHF
Kålpudding är något av det absolut godaste som finns i husmanskostväg. Det funkar alldeles ypperligt att göra även om man äter LCHF, det är bara lite mindre kolhydrater och nyttigare.Sen tycker jag personligen att mitt recept är fantastiskt gott!

Innehållsförteckning

  1. Kålpuddingens ursprung
  2. Kålpudding på lchf-vis
  3. Vilken färs
  4. Näringsvärden
  5. Ingredienser
  6. Instruktioner

Kålpuddingens ursprung

Man skulle nog kunna säga att kålpudding tillsammans med kåldolmar är en svensk klassisk husmanskost, men om man ska börja titta lite historiskt sett så kan det vara så att kålpudding egentligen har sina rötter i det gamla Turkiet.Det sägs att kåldolmar togs till Sverige av Karl XII och att kålpuddingen har sen blivit en förenklad variant av kåldolmar. Det är liksom mycket lättare att skära ner vitkålen än att göra rullar av den. 🙂Oavsett vad så är det idag en klassiker i på det svenska matbordet och det är helt magiskt gott!

Hur gör vi kålpuddingen lchf-vänlig?

I en klassisk kålpudding så har man sirap och även i många varianter ris. Det behövs verkligen inte. Vitkålen i sig är väldigt söt i sig, speciellt om man bryner på den lite innan.För att ersätta riset, så använder jag i detta receptet lite keso, men man kan även ta blomkål om man vill det som man river. Det ger till och med lite mer risaktig konsistens.När vi sedan serverar det hela, så kan man ha lite sockerfri lingonsylt till och utöver det tycker jag inte att man behöver något mer.Såsen som blir i kålpuddingen blir som en sky. Vill du ha den lite tjockare kan du hälla upp den i en kastrull när kålpuddingen är klar och tillsätta lite crème fraiche eller grädde och låta det hela reducera lite.

Blandfärs, nötfärs eller något annat

När det kommer till val av färs, så tycker jag att blandfärs blir absolut godast då den även är rätt fet. En vanlig nötfärs kan lätt bli lite torr, men det funkar absolut att använda.Om du vill vara lite wild and crazy, så kan du testa på att göra en kålpudding med lammfärs och då kanske ha i lite oregano eller mynta i färsen. Det kan nog vara riktigt gott!

Näringsvärden

Hur ser då näringsvärdena ut för denna kålpuddingen som är lchf-vänlig? Ja, lägger man in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi fram följande tabell.En tabell med samtliga ingredienser för detta receptet på kålpudding och dess näringsvärden.Vi kan utläsa att det är en hel del protein, även en del kolhydrater, men detta receptet räcker till minst sex personer, kanske upp emot åtta, så det blir inte jättemycket. Dessutom ska vi tänka på att det är en hel del grädde i såsen och det drar upp kolhydraterna en del.Oavsett vad, så ska du inte vara rädd för att äta kålpudding, det är gott och riktigt bra mat!Smaklig spis mina vänner!
4,12 av 34 röster
Sparat av: st
Portioner: 6
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär vitkålen i relativt små bitar, cirka 1×1 cm.
  • Stek vitkålen i panna så att den får färg och blir mjuk. Salta och peppra lite under tiden du steker. Ställ åt sidan.
  • Blanda köttfärs, keso, örtsalt, ägg, salt, lite svartpeppar och 1 dl grädde i en bunke och rör ihop till en jämn smet.
  • Blanda ner 2/3 av vitkålen i färsen och blanda ihop.Lägg upp färsen i en ugnsfast form och platta ut, det ska vara ungefär 5 cm tjockt. Skär rutor i färsen , cirka 5×5 cm. Lägg den sista vitkålen ovanpå.
  • Värm upp den sista grädden i en kastrull tillsammans med soja och köttbuljong. Slå det hela över färsen.
  • Ställ in i ugnen på 175 grader och grädda i cirka 45 minuter.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg