Kantarell- dill- och ostpaj

Kantarell- dill- och ostpaj 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

På sommaren så finns det kantareller i skogen och man äter kräftor. Till kräftorna vill man ofta ha en god paj, och ett bra alternativ till västerbottensostpajen som man ofta har till kräftor är denna goda kantarellpaj med smakrik ost och dill i.
Den är jättebra att göra några timmar innan så den får svalna och sätta sig ordentligt, det går till och med att göra den ett par dagar innan och antingen förvara i kylskåpet eller frysa in.
Vill du göra ett pajskal utan mandelmjöl, så finns detta som ett bra alternativ: Pajskal utan mandelmjöl

Detta blir en paj av allt, som räcker till 4 personer om man äter det mer som en egen rätt, eller till 8-10 personer om det är som tillbehör på en kräftskiva.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Ett fat med kräftor och en vacker paj framför

Mängd4 Portioner
Förberedelse25 minTillagning40 minTotalt1 tim 5 min

Ingredienser

Pajskal
 2 deciliter Mandelmjöl
 0,50 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 st Ägg
 0,50 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 l Färska kantareller
 1 st Schalottenlök
 3 st Ägg
 2 deciliter Grädde
 1,50 deciliter Riven ost (lagrad präst/brännvinsost eller liknande)
 1,50 msk Hackad dill
 2 msk Smör till stekning
 Salt och peppar

Gör så här:

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en jämn pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform, du ska få en kant som är 2-3 cm hög. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Rensa kantarellerna och skär ner de i ganska små bitar.
Hacka löken fint.

7

Bryn kantarellerna i smöret så vätskan försvinner och de får lite färg. Lägg i löken mot slutet och låt den mjukna. Salta och peppra lite.
Häll upp svampen i botten av pajskalet, det skall vara cirka 2 cm tjockt med svamp.

8

Riv osten och fördel jämnt över svampen.

9

Vispa ihop ägg, grädde och dill. Smaksätt med lite salt och peppar.
Häll äggstanningen jämnt fördelat över svampen och osten.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda cirka 25-30 minuter tills den har stelnat och fått vacker färg.
Ta ut och låt svalna lite.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Pajskal
 2 deciliter Mandelmjöl
 0,50 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 st Ägg
 0,50 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 l Färska kantareller
 1 st Schalottenlök
 3 st Ägg
 2 deciliter Grädde
 1,50 deciliter Riven ost (lagrad präst/brännvinsost eller liknande)
 1,50 msk Hackad dill
 2 msk Smör till stekning
 Salt och peppar

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en jämn pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform, du ska få en kant som är 2-3 cm hög. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Rensa kantarellerna och skär ner de i ganska små bitar.
Hacka löken fint.

7

Bryn kantarellerna i smöret så vätskan försvinner och de får lite färg. Lägg i löken mot slutet och låt den mjukna. Salta och peppra lite.
Häll upp svampen i botten av pajskalet, det skall vara cirka 2 cm tjockt med svamp.

8

Riv osten och fördel jämnt över svampen.

9

Vispa ihop ägg, grädde och dill. Smaksätt med lite salt och peppar.
Häll äggstanningen jämnt fördelat över svampen och osten.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda cirka 25-30 minuter tills den har stelnat och fått vacker färg.
Ta ut och låt svalna lite.

Kantarell- dill- och ostpaj

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.