Kassler och grönsaksgratängPROVLAGAT 

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

DelaSparaDelaBigOven

Kassler och grönsaksgratäng - l

En kassler och grönsaksgratäng kan man variera otroligt mycket. Det går att byta ut grönsakerna, kryddningen och smaksätta med t ex fetaost, oliver, basilika. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp.
Just den här gången valde jag att använda mig av kålrot, palsternacka och morot när det gäller rotfrukterna. Du kan själv välja vad du tycker är godast eller som innehåller minst kolhydrater.


Mängd4 Portioner
Förberedelse10 minTillagning40 minTotalt50 min

 700 g rotfrukter
 50 g purjolök
 50 g gul lök
 3 stora vitlöksklyftor
 1,5 tsk timjan
 5 dl grädde
 150 g färskost
 2 dl smetana
 400 g kassler
 250 g broccoli
 100 g riven ost
 Ca. 1 tsk örtsalt
 Nymalen svartpeppar
 Smör till stekning

1

Skala och tärna rotfrukterna i cirka 2x2 cm stora tärningar. Strimla purjolök och lök, samt skiva vitlöken.

2

Fräs rotfrukterna och löken i lite smör i cirka fem minuter.

3

Häll på grädde, smetana och färskost. Tillsätt timjan, salt och peppar. Rör om och låt koka upp.

4

Låt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.

5

Strimla kasslern och skär ner broccolin i mindre buketter.

6

Tillsätt kassler, broccoli och blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar.

7

Häll upp i en ugnsfast form och toppa med riven ost.

8

Ställ in i ugnen på 180 grader i cirka 20-30 minuter. Grönsakerna skall vara mjuka och gratängen skall ha fått fin färg.

9

Ta ut och servera!

Kategori,

Ingredienser

 700 g rotfrukter
 50 g purjolök
 50 g gul lök
 3 stora vitlöksklyftor
 1,5 tsk timjan
 5 dl grädde
 150 g färskost
 2 dl smetana
 400 g kassler
 250 g broccoli
 100 g riven ost
 Ca. 1 tsk örtsalt
 Nymalen svartpeppar
 Smör till stekning

Instruktioner

1

Skala och tärna rotfrukterna i cirka 2x2 cm stora tärningar. Strimla purjolök och lök, samt skiva vitlöken.

2

Fräs rotfrukterna och löken i lite smör i cirka fem minuter.

3

Häll på grädde, smetana och färskost. Tillsätt timjan, salt och peppar. Rör om och låt koka upp.

4

Låt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.

5

Strimla kasslern och skär ner broccolin i mindre buketter.

6

Tillsätt kassler, broccoli och blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar.

7

Häll upp i en ugnsfast form och toppa med riven ost.

8

Ställ in i ugnen på 180 grader i cirka 20-30 minuter. Grönsakerna skall vara mjuka och gratängen skall ha fått fin färg.

9

Ta ut och servera!

Kassler och grönsaksgratängPROVLAGAT 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *