Kassler och grönsaksgratäng
Kassler och grönsaksgratäng

Kassler och grönsaksgratäng

Av LCHF-arkivet  ,   

december 11, 2018

En kassler och grönsaksgratäng kan man variera otroligt mycket. Det går att byta ut grönsakerna, kryddningen och smaksätta med t ex fetaost, oliver, basilika. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp.
Just den här gången valde jag att använda mig av kålrot, palsternacka och morot när det gäller rotfrukterna. Du kan själv välja vad du tycker är godast eller som innehåller minst kolhydrater.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

700 g rotfrukter

50 g purjolök

50 g gul lök

3 stora vitlöksklyftor

1,5 tsk timjan

5 dl grädde

150 g färskost

2 dl smetana

400 g kassler

250 g broccoli

100 g riven ost

Ca. 1 tsk örtsalt

Nymalen svartpeppar

Smör till stekning

Instruktioner

1Skala och tärna rotfrukterna i cirka 2x2 cm stora tärningar. Strimla purjolök och lök, samt skiva vitlöken.

2Fräs rotfrukterna och löken i lite smör i cirka fem minuter.

3Häll på grädde, smetana och färskost. Tillsätt timjan, salt och peppar. Rör om och låt koka upp.

4Låt sjuda i cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.

5Strimla kasslern och skär ner broccolin i mindre buketter.

6Tillsätt kassler, broccoli och blanda ihop allt. Smaka av med salt och peppar.

7Häll upp i en ugnsfast form och toppa med riven ost.

8Ställ in i ugnen på 180 grader i cirka 20-30 minuter. Grönsakerna skall vara mjuka och gratängen skall ha fått fin färg.

9Ta ut och servera!

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.