Kinesisk biff- och grönsaksgryta

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradMedel

3
(7)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg! | Hoppa direkt till receptet

Kinesisk biff- och grönsaksgryta

Kategori,

Beskrivning - Information

Familjen skulle äta vanlig hederlig biff med bambuskott en kväll och jag ville ju inte vara sämre, så jag valde att göra en egen variant som blev kinesisk biff- och grönsaksgryta.

Det är otroligt svårt att få till exakt samma smaker som man får med hoisinsås och ostronsås i, vilket inte är så konstigt då et är otroligt söta såser.
Det här blev en lite mer "vuxen" smak om man ska säga så, med lite mer styrka i maten.
Gällande tillbehör, så åt jag det som det är, med tanke på att det är en del grönsaker med redan.

Mörning av köttet

För att möra köttet lite så använder jag mig av bikarbonat som köttet får ligga i en stund, men här gäller det att vara lite försiktig.
Jag använde rätt så tunn lövbiff, som visade sig vara rätt så mör redan och efter mörningen så hade den nästan tappat allt tuggmotstånd, så provstek gärna en bit kött först för att se om det behöver möras nåt speciellt.

Men, om du skivar köttet själv, då kanske köttet blir lite tjockare än om man köper färdig lövbiff och då är det bra att möra köttet.

Mängd4 Portioner
Förberedelse3 timTillagning20 minTotalt3 tim 20 min

Ingredienser

Mörning
 1 tsk Bikarbonat
Marinad
 1 msk Riven färsk ingefära
 3 msk Tamarisoja
 1 msk Riven/hackad vitlök
 2 msk Arrowrot
 2 tsk Srirachasås
Övriga ingredienser
 500 g Strimlat nötkött
 100 g Purjolök, strimlad
 100 g Gul lök, skivad
 100 g Morot, i strimlor
 200 g Bambuskott, strimlade
 200 g Broccoli ( i mindre buketter)
 100 g Färska champinjoner, skivade (valfritt men jäkligt gott)
 4 deciliter Vatten
 3 msk Tamarisoja
 Nymalen svartpeppar
 5 msk Sesamolja
 1 msk arrowrot + 0,5 dl vatten

Gör så här:

Mörning av köttet
1

Om du inte har väldigt mört kött, så blanda ihop det strimlade köttet med bikarbonaten och blanda runt ordentligt så att allt kött får kontakt med bikarbonaten.
Låt stå upp till 30 minuter.

2

Skölj av köttet snabbt i vatten så att du får bort bikarbonaten.

Marinering
3

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och slå det över köttet.
Blanda runt ordentligt i köttet så att allt kött blir marinerat, använd med fördel händerna.

4

Sätt plast på bunken och ställ in den i kylen. Absolut minst i två timmar, men gärna över natten om du har tid.

Tillagning
5

Ta fram köttet en stund innan du ska börja laga maten.

6

Ta en stor stekpanna, gärna med någon typ av nonstickbehandling.

7

Bryn köttet i cirka hälften av sesamoljan.

8

Dra köttet åt sidan och häll på vattnet och låt det stå och dra ur alla smaker.

9

Ta fram en ny stekpanna eller gryta och fräs grönsakerna i resten av sesamoljan.
Det ska bara mjukna lite och bli glansigt.

10

Blanda ihop grönsakerna med köttet.

11

Häll i tamarisoja, krydda med svartpeppar och låt allt koka upp och puttra cirka 6-8 minuter.

12

Blanda ihop arrowrot med vatten och häll redningen i grytan och rör om.
Låt puttra ett par minuter till.

13

Smaka av och krydda eventuellt med mera soja, sriracha och peppar.
Servera direkt som det är eller med blomkålsris.

Kinesisk biff- och grönsaksgryta

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 3 / 5. Antal röster: 7

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Mörning
 1 tsk Bikarbonat
Marinad
 1 msk Riven färsk ingefära
 3 msk Tamarisoja
 1 msk Riven/hackad vitlök
 2 msk Arrowrot
 2 tsk Srirachasås
Övriga ingredienser
 500 g Strimlat nötkött
 100 g Purjolök, strimlad
 100 g Gul lök, skivad
 100 g Morot, i strimlor
 200 g Bambuskott, strimlade
 200 g Broccoli ( i mindre buketter)
 100 g Färska champinjoner, skivade (valfritt men jäkligt gott)
 4 deciliter Vatten
 3 msk Tamarisoja
 Nymalen svartpeppar
 5 msk Sesamolja
 1 msk arrowrot + 0,5 dl vatten

Instruktioner

Mörning av köttet
1

Om du inte har väldigt mört kött, så blanda ihop det strimlade köttet med bikarbonaten och blanda runt ordentligt så att allt kött får kontakt med bikarbonaten.
Låt stå upp till 30 minuter.

2

Skölj av köttet snabbt i vatten så att du får bort bikarbonaten.

Marinering
3

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och slå det över köttet.
Blanda runt ordentligt i köttet så att allt kött blir marinerat, använd med fördel händerna.

4

Sätt plast på bunken och ställ in den i kylen. Absolut minst i två timmar, men gärna över natten om du har tid.

Tillagning
5

Ta fram köttet en stund innan du ska börja laga maten.

6

Ta en stor stekpanna, gärna med någon typ av nonstickbehandling.

7

Bryn köttet i cirka hälften av sesamoljan.

8

Dra köttet åt sidan och häll på vattnet och låt det stå och dra ur alla smaker.

9

Ta fram en ny stekpanna eller gryta och fräs grönsakerna i resten av sesamoljan.
Det ska bara mjukna lite och bli glansigt.

10

Blanda ihop grönsakerna med köttet.

11

Häll i tamarisoja, krydda med svartpeppar och låt allt koka upp och puttra cirka 6-8 minuter.

12

Blanda ihop arrowrot med vatten och häll redningen i grytan och rör om.
Låt puttra ett par minuter till.

13

Smaka av och krydda eventuellt med mera soja, sriracha och peppar.
Servera direkt som det är eller med blomkålsris.

Kinesisk biff- och grönsaksgryta

Kinesisk biff- och grönsaksgryta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *