Kinesiska lejonhuvuden (köttbullar i buljong)

Kinesiska lejonhuvuden (köttbullar i buljong) 3SkapareAmonazon
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

Min svägerska bjöd på denna rätt en gång och vi blev så förtjusta att jag var tvungen att försöka själv fast LCHF-anpassat.
Av ett antal olika recept jag hittat på nätet kommer här min egen tolkning som vi har gjort och ätit flera gånger.
Vattenkastanj har lite för mycket kolhydrater för den strikte LCHF’aren, men då kan man använda hackade bambuskott istället för att få lite krunch i köttbullarna.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Kinesiska lejonhuvuden (köttbullar i buljong) 1

Mängd4 Portioner
Förberedelse20 minTillagning35 minTotalt55 min

Köttbullar
 500 g Fläskfärs eller blandfärs
 0,50 st Purjolök eller hel salladslök
 6 skivor Ingefära
 140 g vattenkastanj (1 burk) eller motsvarande mängd bambuskott
 1 st Ägg
 1 tsk Salt
 ½ tsk Vitpeppar
 1 tsk Sesamolja
 1 msk Matlagningsvin
 1,50 msk Tamarisoja
 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Buljong
 0,50 st Purjolök eller hel salladslök
 2 skivor Ingefära
 10 deciliter Vatten
 0,50 dl Tamarisoja
 1 tsk Sukrin gold
 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Förslag på grönsaker
 Böngroddar
 Kinakål
 Pak Soi
 Sallad

Köttbullar
1

Finhacka lök, ingefära och bambuskott (eller vattenkastanjer).

2

Ta en stor bunke och blanda alla ingredienserna, förutom de till buljongen, till en smet.
Provstek gärna en liten bit för att smaka av om kryddningen behöver justeras enligt din smak.

3

Forma ganska stora köttbullar.
Stek i matolja på hög värme.
Lejonhuvudena ska få färg runt om men de ska inte bli genomstekta.

Buljong
4

Lägg ner skivad ingefära och purjo- eller salladslök som du delat längs med och låt fräsa tillsammans med köttbullarna.

5

Tillsätt soja, sötning, fond, sambal oelek och vatten.
Sjud i 30min.

Grönsaker
6

Lägg i bitar av valfria grönsaker i botten av varje djuptallrik.
Servera bullarna i buljongen som soppa.
(Enligt kinesisk tradition ska det vara 4 bullar i varje tallrik.)

Kategori, ,

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Köttbullar
 500 g Fläskfärs eller blandfärs
 0,50 st Purjolök eller hel salladslök
 6 skivor Ingefära
 140 g vattenkastanj (1 burk) eller motsvarande mängd bambuskott
 1 st Ägg
 1 tsk Salt
 ½ tsk Vitpeppar
 1 tsk Sesamolja
 1 msk Matlagningsvin
 1,50 msk Tamarisoja
 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Buljong
 0,50 st Purjolök eller hel salladslök
 2 skivor Ingefära
 10 deciliter Vatten
 0,50 dl Tamarisoja
 1 tsk Sukrin gold
 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Förslag på grönsaker
 Böngroddar
 Kinakål
 Pak Soi
 Sallad

Instruktioner

Köttbullar
1

Finhacka lök, ingefära och bambuskott (eller vattenkastanjer).

2

Ta en stor bunke och blanda alla ingredienserna, förutom de till buljongen, till en smet.
Provstek gärna en liten bit för att smaka av om kryddningen behöver justeras enligt din smak.

3

Forma ganska stora köttbullar.
Stek i matolja på hög värme.
Lejonhuvudena ska få färg runt om men de ska inte bli genomstekta.

Buljong
4

Lägg ner skivad ingefära och purjo- eller salladslök som du delat längs med och låt fräsa tillsammans med köttbullarna.

5

Tillsätt soja, sötning, fond, sambal oelek och vatten.
Sjud i 30min.

Grönsaker
6

Lägg i bitar av valfria grönsaker i botten av varje djuptallrik.
Servera bullarna i buljongen som soppa.
(Enligt kinesisk tradition ska det vara 4 bullar i varje tallrik.)

Kinesiska lejonhuvuden (köttbullar i buljong)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.