Köttfärs- och vitkålsgratäng

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradLätt

5
(3)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg!

Köttfärs- och vitkålsgratäng

Mängd8 Portioner
Förberedelse15 minTillagning30 minTotalt45 min

Ingredienser

Köttfärs och vitkål
 1 kg Strimlad vitkål
 1 Skivad gul lök
 1 kg Köttfärs
 400 g Krossade tomater
 0,50 dl Vatten
 1,50 msk Kalvfond
 2 Vitlöksklyftor (riven/hackad)
 2 tsk Chilipulver
 2 msk Tomatpuré
Äggstanning
 4 Ägg
 3 deciliter Grädde
 1 dl Smetana
 3 deciliter Riven ost

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 220 grader.

2

Bryn strimlad vitkål och skivad lök i smör på medelvärme. Det ska bli lite mjukt iaf.
Lägg åt sidan i en bunke eller så.

3

Bryn köttfärsen i samma stekpanna.

4

Blanda i tomat, vitlök, kalvfond, vatten och kryddorna.
Låt det hela koka ihop ordentligt.
Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor.

5

Varva köttfärs och vitkål i en stor ugnsfast form. Lite som med en lasagne.

6

Blanda ihop äggstanningen och häll den över köttfärs och vitkål.
Strö över den rivna osten.

7

Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin gyllene färg och stanningen har satt sig lagom.

8

Ta ut och låt den stå och vila en stund.
Servera med en god sallad till.

Köttfärs- och vitkålsgratäng

Beskrivning - Information

Köttfärs och vitkål kan man göra otroligt mycket härliga saker med och här är ett lchfrecept på en chilikryddad köttfärs- och vitkålsgratäng.
Det är en maträtt som man kan hålla rätt så billig om man köper vitkål och köttfärs när det är bra priser.
Som så många andra recept, så kan du variera smaksättningen en hel del och just denna kan du krydda upp med mer hetta, kanske använda lite chipotle chili för att få en lite mer rökig smak på gratängen, eller så har du i massor av goda örter istället. Låt fantasin flöda.

Recept och bild: Peggy

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Köttfärs och vitkål
 1 kg Strimlad vitkål
 1 Skivad gul lök
 1 kg Köttfärs
 400 g Krossade tomater
 0,50 dl Vatten
 1,50 msk Kalvfond
 2 Vitlöksklyftor (riven/hackad)
 2 tsk Chilipulver
 2 msk Tomatpuré
Äggstanning
 4 Ägg
 3 deciliter Grädde
 1 dl Smetana
 3 deciliter Riven ost

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 220 grader.

2

Bryn strimlad vitkål och skivad lök i smör på medelvärme. Det ska bli lite mjukt iaf.
Lägg åt sidan i en bunke eller så.

3

Bryn köttfärsen i samma stekpanna.

4

Blanda i tomat, vitlök, kalvfond, vatten och kryddorna.
Låt det hela koka ihop ordentligt.
Smaka av med salt och peppar samt andra kryddor.

5

Varva köttfärs och vitkål i en stor ugnsfast form. Lite som med en lasagne.

6

Blanda ihop äggstanningen och häll den över köttfärs och vitkål.
Strö över den rivna osten.

7

Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fått en fin gyllene färg och stanningen har satt sig lagom.

8

Ta ut och låt den stå och vila en stund.
Servera med en god sallad till.

Köttfärs- och vitkålsgratäng

Köttfärs- och vitkålsgratäng

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *