Utskriftsalternativ:

Krämig pumpasoppaPROVLAGAT 

Mängd4 PortionerFörberedelse10 minTillagning25 minTotalt35 min

På hösten finns det mängder av pumpor att köpa till bra priser. Då är det även helt perfekt att göra en enkel, men ack så god krämig pumpasoppa.
Testa dig fram med olika typer av pumpa för att hitta just din egen favorit. Själv använde jag i detta recept en sort som heter Black Forest.

Krämig pumpasoppa

 500 g pumpa, skalad och urkärnad
 40 g schalottenlök
 5 g vitlök (cirka 2 klyftor)
 5 dl vatten
 3 dl grädde
 2 tsk örtsalt (cirkamått)
 Nymalen svartpeppar
 100 g smör
 Lite pressad citron (kan uteslutas)
1

Skär pumpan i bitar (3x3 cm). Skär ner lök och vitlök i mindre bitar.

2

Fräs grönsakerna i 1/3 av smöret tills det börjar bli lite mjukt.

3

Slå på vatten och hälften av örtsaltet. Låt sjuda i cirka 15 minuter tills det att pumpan är mjuk.

4

Häll i grädden och återstående smör och mixa med mixer eller stavmixer till en slät soppa.

5

Ställ på spisen igen och låt puttra några minuter till. Eventuellt behöver du späda ut soppan med lite mer vatten för att få rätt konsistens.

6

Smaka av med örtsalt och peppar.

7

Runda av med en liten skvätt nypressad citron för att få lite syra precis innan servering.

8

Servera med t ex en nybakad bagel.

Nutrition Facts

Portioner 4