Krämig rättikagratäng

Krämig rättikagratäng 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Just rättika är en sådan grönsak som är perfekt att använda istället för potatis och denna rättikagratängen är verkligen kanon som alternativ till en vanlig potatisgratäng.
Rättika innehåller väldigt mycket mindre kolhydrater vilket gör det perfekt för dig som äter lchf, keto eller bara vill minska ner på mängden kolhydrater.

Recept och bild: Peggy Dausch

DelaTweetSparaDelaBigOven

Rättikagratäng i en vacker blå ugnsform. Perfekt lchf.

Mängd3 Portioner
Förberedelse15 minTillagning1 tim 10 minTotalt1 tim 25 min

Ingredienser

 500 g Rättika (skalad och skivad i tunna skivor)
 2 Gula lökar
 4 Vitlöksklyftor (hackade/rivna/pressade)
 3 deciliter Smetana
 3 deciliter Grädde
 200 g Cream cheese
 Svartpeppar
 Salt
 3 deciliter Smakrik riven ost

Gör så här:

1

Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.

2

Skala och skiva löken.

3

Blanda smetana, grädde, cream cheese, vitlök och salt och peppar i en bunke.

4

Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av.

5

Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.

6

Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan.
Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.

7

Ta ut och servera med en bit kött.

Krämig rättikagratäng 2

Kategori

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 500 g Rättika (skalad och skivad i tunna skivor)
 2 Gula lökar
 4 Vitlöksklyftor (hackade/rivna/pressade)
 3 deciliter Smetana
 3 deciliter Grädde
 200 g Cream cheese
 Svartpeppar
 Salt
 3 deciliter Smakrik riven ost

Instruktioner

1

Koka upp vatten, cirka 3 liter och salta det lätt.

2

Skala och skiva löken.

3

Blanda smetana, grädde, cream cheese, vitlök och salt och peppar i en bunke.

4

Lägg den skivade rättikan i det kokande vattnet i cirka 5 minuter.
Ta upp och låt rinna av.

5

Varva sedan rättika och lök i en ugnsfast form.

6

Häll över gräddblandningen och försök att fördela vätskan lite bland rättikan.
Strö den rivna osten över och ställ in i ugnen på 150 grader i cirka 60-75 minuter tills det att gratängen är krämig och fin.

7

Ta ut och servera med en bit kött.

Krämig rättikagratäng 2

Krämig rättikagratäng

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *