Utskriftsalternativ:

Långbakad kål

Mängd5 PortionerFörberedelse15 minTillagning6 timTotalt6 tim 15 min

Långbakad kål kom jag på att testa när vi hade väldigt mycket kålsorter hemma. Kål av alla dess slag är ju fantastiskt gott och nyttigt.
Jag ville se lite hur man kunde få till något riktigt gott på samma sätt som man kan köra kött på låg temperatur och det blev inte alls dumt, riktigt gott faktiskt.

Just denna gången använde jag röd spetskål, men du kan använda vitkål, rödkål, spetskål, savoykål eller någon annan kål som är ganska så fast.

Jag kan tänka mig att man kan spetsa till det hela genom att tillsätta lite syra, typ ättika eller så, men det ska jag experimentera lite mer med nästa gång.

Långbakad kål i en form

 1 kg KålVitkål, rödkål, spetskål, savoykål eller någon annan kål som är ganska så fast
 300 g LökGärna färsk lök, annars purjolök, rödlök eller gul lök
 2 Vitlöksklyftor
 0,50 dl Olivolja
 150 g Smör
 2 deciliter Köttfond/buljong
 Salt och peppar
 1 RosmarinkvistAlternativt 1 tsk torkad rosmarin
1

Skär bort stammen på kålen.
Skär kålen i ganska så stora bitar.
Skär löken i ganska stora bitar med.
Skiva vitlöken.
Lägg allt i en stor ugnsfast form och salta och peppra.

2

Ringla olivolja jämnt över kålen.
Hyvla smöret och fördela över kålen och lägg rosmarinen uppe på.
Packa in formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen på 130 grader.

3

När det gått 3 timmar tar du ut formen och häller över fonden och blandar runt.
Passa även på att smaka av så du har en bra saltnivå.
Ställ in formen i ugnen igen fast utan folie i ytterligare 3 timmar.
Vänd lite i den varje timme.

Nutrition Facts

Portioner 5