Utskriftsalternativ:

Lax och spenatpaj (kallrökt lax)

Mängd4 PortionerFörberedelse10 minTillagning25 minTotalt35 min

Lax och spenatpaj är helt otroligt gott. Det var så gott att även min femårige son åt pajen med god aptit och berömde pappa för att han lagade så god mat.

Jag använde mig av frusen hackad spenat och helt vanlig kallrökt lax.

Pajskalet som jag använder mig av är detta: Godaste pajskalet

Pajskal
 2 dl Mandelmjöl
 1/2 dl Kokosmjöl
 1 msk Fiberhusk
 50 g Smör
 1 st Ägg
 1/2 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 150 g Kallrökt lax
 200 g Spenat (hackad frusen)
 50 g Gul lök
 4 st Ägg
 2 dl Grädde 40%
 2 dl Ost (riven)
 1 nypa Salt och peppar
 2 msk Dill (hackad)
Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

Fyllningen
6

Hacka löken fint och fräs den i en liten klick smör/olja. Tillsätt spenaten och låt den fräsa tills all vätska försvunnit. Salta och peppra.

7

Skär laxen i lite mindre bitar.

8

Blanda ägg, grädde, ost, lax, dill och spenaten i en bunke. Salta och peppra lite.

9

Häll upp smeten i pajskalet och ställ in i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.

10

Ta ut och servera med en god blandsallad.

Nutrition Facts

Portioner 4