Lax och spenatpaj

Av LCHF-arkivet  ,   

juni 23, 2015

Ett jättegott lchf-recept på en klassisk paj med lax och spenat.

Använd detta pajskal till att göra skalet. Receptet är bara för själva fyllningen.

Om du vill göra pajen lite mer lyxig och med mer smak så byter du ut 150 gram av laxen till kallrökt lax istället.

Spenaten kan du självklart använda färsk om du har det.

Näringsvärdet är beräknat på pajskal och fyllning.

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Mängd: 6 portioner

Ingredienser

Pajskal

2 dl Mandelmjöl

0,5 dl Kokosmjöl

1 msk Fiberhusk

50 g Smör

1 Ägg

0,5 dl Vatten

1 krm Salt

Fyllningen

350 g Laxfilé

250 g Spenat (frusen)

50 g Lök (gul)

5 Ägg

2,5 dl Grädde 40%

1 msk Dill (hackad)

100 g Ost (riven)

1 krm Svartpeppar (malen)

2 tsk Salt

Instruktioner

Pajskalet

1Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen

1Hacka löken och fräs den i en stekpanna tillsammans med spenaten. Salta och peppra lite bara. Låt all vätska koka bort så att spenaten är ganska torr. Låt svalna.

2Tärna laxen i 2x2 cm stora tärningar.

3Blanda ihop ägg, grädde, dill, riven ost och den avsvalnade spenaten i en bunke.och vispa om det lite. Salta och peppra. Om du har i kallrökt lax behöver du inte fullt så mycket salt då den är salt i sig.

4Lägg laxbitarna i botten av pajskalet och slå sedan äggstanningen över. Peta lite bland laxbitarna så att stanningen får komma med överallt.

5Sätt in i ungen på 200 grader i cirka 45-50 minuter. Kolla att fyllningen har satt sig.

6Servera med en grönsallad eller annat gott.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.