Libanesisk vitlökssås/creme (creme toum)

Av LCHF-arkivet    

augusti 4, 2015

Libanesisk vitlökssås eller vitlökscreme är en sås som är otroligt gott till allt möjligt, grillat kött, skaldjur, fisk, ja nästan allt.

Det är en sås som påminner en del om majonnäs och det är ju en emulsionssås precis som majonnäsen är.

Den funkar jättebra om du äter LCHF då det är en sås med mycket hög fetthalt.

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

3 st Vitlöksklyftor

1 Äggvita

2 msk Pressad citron

0,75 tsk Salt

2 1/2 dl Rapsolja (neutral smak)

Instruktioner

1Lättast är att använda sig av en mixerstav.

2Stoppa ner citronsaft, salt och äggvita i en hög skål.

3Riv vitlöken (fin och fräsch vitlök utan gröna groddar) och blanda ner i bunken.

4Mixa allt till ett fint luftigt skum, precis som om du skulle göra maränger.

5Tillsätt sedan oljan sakta i en fin stråle samtidigt som du kör mixern. Häller du på för snabbt så finns det en risk för att den skär sig.

6Såsen kommer nu att tjockna allt eftersom och den är klar när du har fått i all olja.

7Låt gärna såsen stå ett tag innan du serverar. Den håller sig upp till en vecka i kyl.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.