Libanesisk vitlökssås/creme (creme toum)

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Libanesisk vitlökssås eller vitlökscreme är en sås som är otroligt gott till allt möjligt, grillat kött, skaldjur, fisk, ja nästan allt.

Det är en sås som påminner en del om majonnäs och det är ju en emulsionssås precis som majonnäsen är.

Den funkar jättebra om du äter LCHF då det är en sås med mycket hög fetthalt.

DelaSparaDelaBigOven

Mängd4 Portioner
Förberedelse5 minTillagning5 minTotalt10 min

 3 st Vitlöksklyftor
 1 Äggvita
 2 msk Pressad citron
 0,75 tsk Salt
 2 1/2 dl Rapsolja (neutral smak)

1

Lättast är att använda sig av en mixerstav.

3

Stoppa ner citronsaft, salt och äggvita i en hög skål.

5

Riv vitlöken (fin och fräsch vitlök utan gröna groddar) och blanda ner i bunken.

7

Mixa allt till ett fint luftigt skum, precis som om du skulle göra maränger.

9

Tillsätt sedan oljan sakta i en fin stråle samtidigt som du kör mixern. Häller du på för snabbt så finns det en risk för att den skär sig.

11

Såsen kommer nu att tjockna allt eftersom och den är klar när du har fått i all olja.

13

Låt gärna såsen stå ett tag innan du serverar. Den håller sig upp till en vecka i kyl.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 3 st Vitlöksklyftor
 1 Äggvita
 2 msk Pressad citron
 0,75 tsk Salt
 2 1/2 dl Rapsolja (neutral smak)

Instruktioner

1

Lättast är att använda sig av en mixerstav.

3

Stoppa ner citronsaft, salt och äggvita i en hög skål.

5

Riv vitlöken (fin och fräsch vitlök utan gröna groddar) och blanda ner i bunken.

7

Mixa allt till ett fint luftigt skum, precis som om du skulle göra maränger.

9

Tillsätt sedan oljan sakta i en fin stråle samtidigt som du kör mixern. Häller du på för snabbt så finns det en risk för att den skär sig.

11

Såsen kommer nu att tjockna allt eftersom och den är klar när du har fått i all olja.

13

Låt gärna såsen stå ett tag innan du serverar. Den håller sig upp till en vecka i kyl.

Libanesisk vitlökssås/creme (creme toum)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.