Hoppa till innehåll
Open navigation

Crème Toum – Libanesisk vitlökssås

4,24 av 25 röster
Sparat av: st
Crème Toum – Libanesisk vitlökssås
Crème Toum, Libanesisk vitlökssås eller vitlökscrème är en sås som är otroligt gott till allt möjligt, grillat kött, skaldjur, fisk, ja nästan allt. På många ställen är det Crème Toum man serverar till kebab, istället för den traditionella vitlökssåsen som vi kanske är vana vid.

Innehållsförteckning

  1. Vad är Creme Toum
  2. Tillbaka till skolan
  3. Näringsvärden
  4. Ingredienser
  5. Instruktioner

Vad är Crème Toum

Toum är en viktig del av det libanesiska köket och mer än bara en vitlökssås.Den här vitlökssåsen är utmärkt att blanda i soppor och pasta, marinera kyckling och blanda med rostade grönsaker. Den ger en härlig vitlökskick till all sorts mat utan att du behöver hålla på att skala och hacka färsk vitlök.Den är också ett bra alternativ till majonnäs och fantastiskt gott till grillat. Toum har blivit en stapelvara i mitt kylskåp, och eftersom det bara krävs fyra ingredienser och en matberedare för att göra den, så tycker jag inte att det finns något som hindrar dig från att ha en burk i kylen i stort sett hela tiden.En sak man kan tänka på dock, det är att med tanke på att man precis som med majonnäs gör denna såsen med rapsolja, så blir det lätt stora mängder Omega-6 som är inflammatoriskt. Så, om du inte äter mycket fisk till vardags, så kan ett kosttillskott av omega-3 vara bra om du tänker äta toum ofta.

En liten kemilektion

Crème Toum är i princip en majonnäs, men istället för ägg så använder man vitlök som stabilisator. Precis som majonnäs är Toum en emulsionssås av olja i vatten, som möjliggörs med hjälp av ett emulgeringsmedel från tredje part (vitlök i detta fallet).En emulsion innebär alltid att två inkompatibla vätskor sammanförs genom att den ena tillsätts droppvis till den andra. Detta kan göras genom kraftig skakning och omrörning – som när du vispar olja i en vinägrett – men utan emulgeringsmedel så håller den bara ihop en kortare stund.Emulgeringsmedel och stabilisatorer hjälper dropparna att förbli sönderslagna genom att omfamna var och en av dem och minska ytspänningen, vilket förhindrar att dropparna sammanfogas.Majonnäs är en så kallad stabil emulsion eftersom lecitinet och proteinerna i ett ägg är några av de mest kraftfulla emulgeringsmedel som finns. Ett ägg kan binda en liter olja, vilket ger en fast och bredbar sås.En korrekt gjord Toum är lika tjock och tätt packad med miljarder oljedroppar, men allt hålls ihop med vitlökens mycket mindre stabila proteiner och pulveriserade växtvävnader. Det kräver lite mer jobb för att få ihop en Toum, just pga att man inte har ett lika starkt emulgeringsmedel som i en majonnäs. Detta är anledningen till att jag använder mig av en matberedare när jag gör min Toum.Ja, nu blev det lite kemi här, men då har ni lite bakgrund till hur det hela funkar med en emulsionssås.

Näringsvärden

Hur ser det ut med kolhydraterna i denna härliga vitlökssås? Ja, lägger vi in alla ingredienserna hos Kostbevakningen så får vi fram följande värden.En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för detta receptet på Crème Toum.Här ser vi att det är en väldigt kolhydratssnål och mycket fet vitlökssås. Supergott alltså! 🙂
4,24 av 25 röster
Sparat av: st
Portioner: 6
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Riv vitlöken, eller mosa till den med kniven och hacka. Ta fram en matberedare med kniv och lägg i äggvitor, vitlök, salt och citronsaft. Kör på maxhastighet tills du har ett fint “marängskum”.
  • Tillsätt sedan oljan i en fin fin stråle i sakta tempo samtidigt som du låter matberedaren snurra på. Kör på tills det att du har tillsatt all olja. Smaka av med salt och ev. mer citronsaft.
  • Ställ i kylen minst en timme, så den får en chans att dra ut all smak och få en härlig kick av vitlök. Servera till grillar kött, eller egen hemgjord kebab.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg