Utskriftsalternativ:

Majonnäs

Mängd4 PortionerFörberedelse5 minTillagning5 minTotalt10 min

Majonnäs används flitigt inom LCHF. Jag tror att det finns lika många varianter som det finns de som äter LCHF. Men, jag tänkte att jag ska bjuda på mitt recept och denna majonnäs finns det alltid en burk av i min kyl iaf. Mitt sätt att göra den skiljer sig kanske lite från andras som använder mixerstav, men jag tror att det här sättet minimerar riskerna med att den skall skära sig. Det är en fördel om alla ingredienser har samma temperatur (kylskåpskalla), men det är inte något måste. När du har lärt dig att göra egen majonnäs kommer du aldrig att köpa en färdig majonnäs i butiken igen. Tänk på att det inte är några som helst tillsatser i denna och kolla sen innehållet på en köpmajonnäs...

Att det funkar att göra en majonnäs på 10 sekunder, det kan nog stämma OM du har rätt stavmixer. Det funkar INTE med vilken stavmixer som helst. Gör du på mitt sätt så kommer den med stor sannolikhet inte skära sig.

OBS! Använd en neutral olja. Inte kallpressad rapsolja eller olivolja då de sätter en hel del smak som inte är så gott i just detta fall.

En annan sak att tänka på är att rapsolja innehåller ganska höga halter av Omega-6 vilket innebär att det är viktigt att balansera upp det med mycket Omega-3 för att få en bra balans.

Majonnäs

 3 st Äggula
 2 msk Fransk senap
 4 dl Rapsolja
 4 msk Vatten
 1 msk Vitvinsvinäger
 1 nypa Cayennepeppar
 1 nypa Salt
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)
1

Lägg äggulor och senap i en skål.

2

Kör igång och börja vispa. Tillsätt oljan i en fin stråle lite i taget och låt oljan ätas upp av äggen.

3

Fortsätt att tillsätta olja tills det att du har tillsatt all olja.

4

Nu har du fått en rejält tjock majonnäs. Krydda den med lite salt, peppar och cayenne. Om du vill kan du även tillsätta ett par matskedar vatten för att få en lite smidigare konsistens.

5

Häll upp på en fin burk och njut av en majonnäs som är helt utan tillsatser. Ren och fin majonnäs bara!

Nutrition Facts

Portioner 4