Medelhavsinspirerad falukorvsgratäng

Av LCHF-arkivet  ,   

april 25, 2017

Jag var sugen på att göra något nytt med falukorv istället för vanlig ugnsstekt falukorv och kom på detta härliga recept på medelhavsinspirerad falukorvsgratäng som gick hem hos alla i hemmet. Min 5-åriga son som inte tycker om grönsaker överlag tyckte det var gott.

Använd gärna en falukorv som har hög kötthalt, de brukar heta typ delikatessfalu eller liknande.

Om du vill kan du självklart byta ut lite grönsaker mot sånt som du tycker om.

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

600 g Falukorv

250 g Zucchini

150 g Aubergine

200 g Paprika (blandade färger)

10 g Vitlök

1 tsk Rosmarin (Torkad)

1 tsk Timjan (Torkad)

80 g Oliver

800 g Finkrossade tomater

1 tsk Örtsalt (Herbamare)

1 msk Kalvfond (koncentrerad)

2 dl Smetana

200 g Fetaost

100 g lök

2 msk Olivolja

1 nypa Svartpeppar (nymalen)

Instruktioner

1Skär alla grönsaker i 1x1 cm stora tärningar. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs dem i olja i en kastrull eller djup stekpanna.

2Slå på tomater, kryddor, kalvfond, oliver och låt det hela stå och puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3Skiva upp falukorven i 0,5 cm tjocka skivor.

4Lägg lite av grönsaksblandningen i botten av en form och lägg ut korvskivorna omlott. Inte för tätt för man vill få ner lite sås mellan skivorna med.

5Slå på resten av grönsaksblandningen över falukorven och fördela det jämnt.

6Smula ner fetaosten i smetanan och bred ut det jämnt över grönsakerna.

7Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter tills det har blivit ett vackert gyllene täcker ovanpå.

8Ta ut och servera direkt.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.