Medelhavsinspirerad falukorvsgratängPROVLAGAT 

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Jag var sugen på att göra något nytt med falukorv istället för vanlig ugnsstekt falukorv och kom på detta härliga recept på medelhavsinspirerad falukorvsgratäng som gick hem hos alla i hemmet. Min 5-åriga son som inte tycker om grönsaker överlag tyckte det var gott.

Använd gärna en falukorv som har hög kötthalt, de brukar heta typ delikatessfalu eller liknande.

Om du vill kan du självklart byta ut lite grönsaker mot sånt som du tycker om.

DelaSparaDelaBigOven

Mängd4 Portioner
Förberedelse15 minTillagning40 minTotalt55 min

 600 g Falukorv
 250 g Zucchini
 150 g Aubergine
 200 g Paprika (blandade färger)
 10 g Vitlök
 1 tsk Rosmarin (Torkad)
 1 tsk Timjan (Torkad)
 80 g Oliver
 800 g Finkrossade tomater
 1 msk Kalvfond (koncentrerad)
 2 dl Smetana
 200 g Fetaost
 100 g lök
 2 msk Olivolja
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)

1

Skär alla grönsaker i 1x1 cm stora tärningar. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs dem i olja i en kastrull eller djup stekpanna.

3

Slå på tomater, kryddor, kalvfond, oliver och låt det hela stå och puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Skiva upp falukorven i 0,5 cm tjocka skivor.

7

Lägg lite av grönsaksblandningen i botten av en form och lägg ut korvskivorna omlott. Inte för tätt för man vill få ner lite sås mellan skivorna med.

9

Slå på resten av grönsaksblandningen över falukorven och fördela det jämnt.

11

Smula ner fetaosten i smetanan och bred ut det jämnt över grönsakerna.

13

Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter tills det har blivit ett vackert gyllene täcker ovanpå.

15

Ta ut och servera direkt.

Kategori,

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 600 g Falukorv
 250 g Zucchini
 150 g Aubergine
 200 g Paprika (blandade färger)
 10 g Vitlök
 1 tsk Rosmarin (Torkad)
 1 tsk Timjan (Torkad)
 80 g Oliver
 800 g Finkrossade tomater
 1 msk Kalvfond (koncentrerad)
 2 dl Smetana
 200 g Fetaost
 100 g lök
 2 msk Olivolja
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)

Instruktioner

1

Skär alla grönsaker i 1x1 cm stora tärningar. Hacka löken och vitlöken fint. Fräs dem i olja i en kastrull eller djup stekpanna.

3

Slå på tomater, kryddor, kalvfond, oliver och låt det hela stå och puttra i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Skiva upp falukorven i 0,5 cm tjocka skivor.

7

Lägg lite av grönsaksblandningen i botten av en form och lägg ut korvskivorna omlott. Inte för tätt för man vill få ner lite sås mellan skivorna med.

9

Slå på resten av grönsaksblandningen över falukorven och fördela det jämnt.

11

Smula ner fetaosten i smetanan och bred ut det jämnt över grönsakerna.

13

Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter tills det har blivit ett vackert gyllene täcker ovanpå.

15

Ta ut och servera direkt.

Medelhavsinspirerad falukorvsgratängPROVLAGAT 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.