Morotskaka

Morotskaka 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

En morotskaka med härligt uppfriskande citronfrosting som är precis lika god som en helt vanlig morotskaka. Den stora skillnaden är att den här är anpassad för normal/liberal lchf, är glutenfri, sockerfri och nötfri dessutom, så den funkar för väldigt många.
Jag kan tänka mig att frågan om man får lov att äta morötter inom lchf kan komma upp och svaret är ja eller nej, för det beror på vilken nivå av lchf du lägger dig på.
Om du äter strikt lchf, då ska du inte äta bakverk överhuvudtaget ändå, därav är denna mer anpassad för dig som äter en normal eller liberal kost.
Läs mer om rotfrukter och lchf.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Morotskaka

Mängd12 Portioner
Förberedelse20 minTillagning25 minTotalt45 min

Ingredienser

Kakbotten
 4 Ägg
 0,50 dl Nick's Use Like SugarEller annan sötning
 100 g Smör
 3 msk Kokosmjöl
 0,50 tsk Xantangummi
 1 msk Bakpulver
 1 dl Pofiber
 1 krm Vaniljpulver
 1,50 msk Kanel
 1 tsk Ingefära
 1 krm Malen muskotnöt
 200 g Finriven morot
Citronfrosting
 150 g Osaltat smör (rumstempererat)
 150 g Färskost
 Skalet från 1 citron
 1 msk Pressad citron
Du behöver
 Springform 24 cm
 Lite smör och pofiber till formen

Gör så här:

Kakbotten
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smörj springformen med lite smör och ströa den med pofiber.

3

Vispa ägg och sötning riktigt poröst.

4

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.

5

Blanda ihop de torra ingredienserna.

6

Vispa ner de torra ingredienserna i äggvispet.

7

Tillsätt det smälta smöret.

8

Vänd ner de rivna morötterna i smeten.

9

Häll smeten i springformen och fördela den jämnt i den.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Känn med en tandpetare i mitten. Om den är torr när du drar upp den, då är botten klar.

10

Ta ut botten och låt den svalna helt.

Frostingen
11

Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm.

Montering
12

Bred ut frostingen i ett jämnt lager uppe på kakbotten. Ställ kallt så den får sätta sig igen.

13

Ta ut kakan efter någon timme och pudra lite kanel över den.
Dela sedan upp den i lagom stora bitar. 10-12 bitar är nog rätt lagom.

Morotskaka

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Kakbotten
 4 Ägg
 0,50 dl Nick's Use Like SugarEller annan sötning
 100 g Smör
 3 msk Kokosmjöl
 0,50 tsk Xantangummi
 1 msk Bakpulver
 1 dl Pofiber
 1 krm Vaniljpulver
 1,50 msk Kanel
 1 tsk Ingefära
 1 krm Malen muskotnöt
 200 g Finriven morot
Citronfrosting
 150 g Osaltat smör (rumstempererat)
 150 g Färskost
 Skalet från 1 citron
 1 msk Pressad citron
Du behöver
 Springform 24 cm
 Lite smör och pofiber till formen

Instruktioner

Kakbotten
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Smörj springformen med lite smör och ströa den med pofiber.

3

Vispa ägg och sötning riktigt poröst.

4

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna lite.

5

Blanda ihop de torra ingredienserna.

6

Vispa ner de torra ingredienserna i äggvispet.

7

Tillsätt det smälta smöret.

8

Vänd ner de rivna morötterna i smeten.

9

Häll smeten i springformen och fördela den jämnt i den.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 25 minuter.
Känn med en tandpetare i mitten. Om den är torr när du drar upp den, då är botten klar.

10

Ta ut botten och låt den svalna helt.

Frostingen
11

Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm.

Montering
12

Bred ut frostingen i ett jämnt lager uppe på kakbotten. Ställ kallt så den får sätta sig igen.

13

Ta ut kakan efter någon timme och pudra lite kanel över den.
Dela sedan upp den i lagom stora bitar. 10-12 bitar är nog rätt lagom.

Morotskaka

Morotskaka

6 Comments

  1. Hej! Ser jättegott ut. Kan man hoppa över xantangummi eller ersätta med något? Det är ju så pass liten mängd. Har tyvärr inte detta hemma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *