Mustig köttgryta med ajvar

Mustig köttgryta med ajvar 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

Det här är en köttgryta som är väldigt mustig och full av smaker. Funkar perfekt att laga till dagen innan och sen bara värma upp den nästa dag eller varför inte laga en stor laddning och sen frysa in så att man har lite färdig gryta i frysen.

För den som inte äter LCHF är det kanon med ris eller potatis, men jag personligen gillar den med en enkel sallad till.

Du kan göra grytan på endast nötkött eller endast fläskkött. I receptet har jag använt båda delar.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Mustig köttgryta med ajvar

Mängd8 Portioner
Förberedelse15 minTillagning1 tim 15 minTotalt1 tim 30 min

Ingredienser

 400 g Nötkött
 600 g Skinkstek
 120 g Bacon
 150 g Morot
 100 g Lök (gul)
 15 g Vitlök
 150 g Champinjoner (färska)
 2 msk köttfond (koncentrerad)
 800 g Krossade tomater
 2 st Lagerblad
 1 dl Ajvar relish (stark)
 2 dl Creme Fraiche
 1 dl Grädde 40%
 300 g Paprika
 1 nypa Svartpeppar (Grovmalen)

Gör så här:

1

Skär köttet i lagom stora bitar, cirka 2x2 cm. Bryn dem i lite olja och lägg i en större gryta. Glöm inte att salta och peppra köttet när du bryner det!

3

Skiva morötterna, klyfta champinjonerna, skiva löken, hacka vitlöken och strimla baconet. Stek på det lite i stekpannan och häll ner bland köttet.

5

Slå på krossade tomaterna, lägg i lagerbladen och köttbuljongen och fyll på med vatten så att det nästan täcker allt i grytan.

7

Koka upp och låt stå och puttra tills det att köttet är mört. Det kan ta lite över en timme. Har du tryckkokare så funkar det perfekt att använda den.

9

När köttet är mört och fint så slår du på grädden, crème fraichen och blandar ner ajvaren. Låt puttra ytterligare cirka 15 minuter tills det är en bra konsistens.

11

Tärna paprikan (blandade färger) i centimeterstora bitar och lägg ner i grytan. Låt koka fem minuter till.

13

Smaka av med salt och svartpeppar så att allt har en fin smak.

Kategori

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 400 g Nötkött
 600 g Skinkstek
 120 g Bacon
 150 g Morot
 100 g Lök (gul)
 15 g Vitlök
 150 g Champinjoner (färska)
 2 msk köttfond (koncentrerad)
 800 g Krossade tomater
 2 st Lagerblad
 1 dl Ajvar relish (stark)
 2 dl Creme Fraiche
 1 dl Grädde 40%
 300 g Paprika
 1 nypa Svartpeppar (Grovmalen)

Instruktioner

1

Skär köttet i lagom stora bitar, cirka 2x2 cm. Bryn dem i lite olja och lägg i en större gryta. Glöm inte att salta och peppra köttet när du bryner det!

3

Skiva morötterna, klyfta champinjonerna, skiva löken, hacka vitlöken och strimla baconet. Stek på det lite i stekpannan och häll ner bland köttet.

5

Slå på krossade tomaterna, lägg i lagerbladen och köttbuljongen och fyll på med vatten så att det nästan täcker allt i grytan.

7

Koka upp och låt stå och puttra tills det att köttet är mört. Det kan ta lite över en timme. Har du tryckkokare så funkar det perfekt att använda den.

9

När köttet är mört och fint så slår du på grädden, crème fraichen och blandar ner ajvaren. Låt puttra ytterligare cirka 15 minuter tills det är en bra konsistens.

11

Tärna paprikan (blandade färger) i centimeterstora bitar och lägg ner i grytan. Låt koka fem minuter till.

13

Smaka av med salt och svartpeppar så att allt har en fin smak.

Mustig köttgryta med ajvar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *