Pepparkaksmums-LCHF
Pepparkaksmums-LCHF

Pepparkaksmums

Av LCHF-arkivet  ,   

november 30, 2018

En god julkaka som är fylld av kärlek. Pepparkaksmums är Kärleksmums med en julig twist av pepparkakskrydda och smak av apelsin. En kaka som du med fördel kan baka i förväg, skära upp i bitar och frysa in för att sedan plocka fram på julafton.
Naturligt glutenfri, självklart!

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Mängd: 8-16 bitar

Ingredienser

Kakan

3 ägg

1 dl sötströ eller motsvarande sötning

2 msk kokosmjöl

0,75 dl pofiber

2 tsk bakpulver

1 msk pepparkakskrydda

1 krm vaniljpulver

1 dl grädde

75 g smör

Glasyr

100 g mörk choklad (minst 70%)

1 dl grädde

Rivet skal av en apelsin

Topping

3 msk hackad mandel

Instruktioner

Kakan

1Sätt ugnen på 175 grader.

2Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.

3Blanda ihop pofiber, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kryddor i en bunke.

4Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.

5Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.

6Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.

7Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.

8Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.

Glasyren

1Häll grädden och rivet apelsinskal i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.

2Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.

Montering

1När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan med en slickepott.

2Strössla hackad mandel ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.