Pepparkaksmums

Pepparkaksmums 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

En god julkaka som är fylld av kärlek. Pepparkaksmums är Kärleksmums med en julig twist av pepparkakskrydda och smak av apelsin. En kaka som du med fördel kan baka i förväg, skära upp i bitar och frysa in för att sedan plocka fram på julafton.
Naturligt glutenfri, självklart!

DelaTweetSparaDelaBigOven

Pepparkaksmums - lchf

Mängd816 Portioner
Förberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min

Kakan
 3 ägg
 1 dl sötströ eller motsvarande sötning
 0,75 dl pofiber
 1 msk pepparkakskrydda
 1 krm vaniljpulver
 1 dl grädde
 75 g smör
Glasyr
 100 g mörk choklad (minst 70%)
 1 dl grädde
 Rivet skal av en apelsin
Topping
 3 msk hackad mandel

Kakan
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.

3

Blanda ihop pofiber, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kryddor i en bunke.

4

Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.

5

Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.

6

Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.

7

Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.

8

Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.

Glasyren
9

Häll grädden och rivet apelsinskal i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.

10

Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.

Montering
11

När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan med en slickepott.

12

Strössla hackad mandel ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Kakan
 3 ägg
 1 dl sötströ eller motsvarande sötning
 0,75 dl pofiber
 1 msk pepparkakskrydda
 1 krm vaniljpulver
 1 dl grädde
 75 g smör
Glasyr
 100 g mörk choklad (minst 70%)
 1 dl grädde
 Rivet skal av en apelsin
Topping
 3 msk hackad mandel

Instruktioner

Kakan
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.

3

Blanda ihop pofiber, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kryddor i en bunke.

4

Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.

5

Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.

6

Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.

7

Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.

8

Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.

Glasyren
9

Häll grädden och rivet apelsinskal i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.

10

Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.

Montering
11

När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan med en slickepott.

12

Strössla hackad mandel ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.

Pepparkaksmums

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.