PepparkaksmumsPROVLAGAT 

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

DelaSparaDelaBigOven

Pepparkaksmums - lchf

En god julkaka som är fylld av kärlek. Pepparkaksmums är Kärleksmums med en julig twist av pepparkakskrydda och smak av apelsin. En kaka som du med fördel kan baka i förväg, skära upp i bitar och frysa in för att sedan plocka fram på julafton.
Naturligt glutenfri, självklart!


Mängd816 Portioner
Förberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min

Kakan
 3 ägg
 1 dl sötströ eller motsvarande sötning
 2 msk kokosmjöl
 0,75 dl pofiber
 2 tsk bakpulver
 1 msk pepparkakskrydda
 1 krm vaniljpulver
 1 dl grädde
 75 g smör
Glasyr
 100 g mörk choklad (minst 70%)
 1 dl grädde
 Rivet skal av en apelsin
Topping
 3 msk hackad mandel

Kakan
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.

3

Blanda ihop pofiber, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kryddor i en bunke.

4

Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.

5

Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.

6

Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.

7

Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.

8

Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.

Glasyren
9

Häll grädden och rivet apelsinskal i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.

10

Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.

Montering
11

När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan med en slickepott.

12

Strössla hackad mandel ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.

Ingredienser

Kakan
 3 ägg
 1 dl sötströ eller motsvarande sötning
 2 msk kokosmjöl
 0,75 dl pofiber
 2 tsk bakpulver
 1 msk pepparkakskrydda
 1 krm vaniljpulver
 1 dl grädde
 75 g smör
Glasyr
 100 g mörk choklad (minst 70%)
 1 dl grädde
 Rivet skal av en apelsin
Topping
 3 msk hackad mandel

Instruktioner

Kakan
1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Vispa ägg och sötströ riktigt fluffigt. Det tar tid, så ha tålamod.

3

Blanda ihop pofiber, kokosmjöl, bakpulver, vaniljpulver och kryddor i en bunke.

4

Häll grädden (1dl) i en kastrull tillsammans med smöret och låt det stå på värme tills smöret smält.

5

Häll ner mjölblandningen i äggvispet och sen grädden och smöret. Vispa om ordentligt igen.

6

Häll upp smeten i en ugnsfast form som du har klätt med bakplåtspapper, storleken på formen skall vara ungefär 20x30 cm. Fördela smeten till ett jämnt lager.

7

Grädda i ugnen cirka 15-20 minuter (beroende på tjocklek). Känn med en tandpetare om den är klar. Om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar.

8

Under tiden kakan står i ugnen skall vi göra glasyren.

Glasyren
9

Häll grädden och rivet apelsinskal i en kastrull och bryt ner chokladen i bitar i kastrullen. Ställ på låg värme.

10

Låt chokladen smälta och rör om då och då tills du har fått en jämn och fin smet.

Montering
11

När du har tagit ur kakan ur ugnen så häller du glasyren ovanpå och fördelar den jämnt över hela kakan med en slickepott.

12

Strössla hackad mandel ovanpå och skär upp kakan i så många bitar du tycker är lagom.

PepparkaksmumsPROVLAGAT 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *