Pepparrotskött med märgben

Pepparrotskött med märgben 1SkapareJohan
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

En oerhört smakrik gammal svensk husmansklassiker.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Pepparrotskött med märgben

Mängd1 Portion
Förberedelse1 timTillagning2 timTotalt3 tim

Ingredienser

 1 kg Grytbitar av älg (eller högrev av ko)
 2 st Sågade märgben
 1 st Gul lök
 4 st Morötter
 1 msk Hel vitpeppar
 2 st Lagerblad
 5 deciliter Creme fraiche
 3 msk ÄttikaHär måste du smaka av. Du kan upp till en hel deciliter, men det är en smaksak.
 150 g Finriven pepparrotPå ett ungefär. Du får smaka av och se om du vill ha mer.
 Salt och peppar
 2 msk Egengjord älgfond eller köttbuljongtärning

Gör så här:

1

Lägg i märgbenen i grytan med lite smör och låt de småfräsa en stund. Brynt sedan köttet och löken. Häll sedan vatten så det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Lägg sedan i alla kryddorna samt morötterna och låt den puttra under lock i ungefär 2 timmar (eller till köttet är mört). Lyft ur märgbenen och skrapa ur märgen. Finhacka den och lägg tillbaka det i grytan. Häll sedan i creame fraiche och låt det koka sig tjock. Ingen redning krävs. Tillsätt sedan den rivna pepparroten (den reder såsen också) och låt koka en liten stund. Spara lite för att strö över som garnityr. Smaka sedan utav med ättikan. Serveras med fördel med ungsrostad brysselkål.

Kategori,

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 1 kg Grytbitar av älg (eller högrev av ko)
 2 st Sågade märgben
 1 st Gul lök
 4 st Morötter
 1 msk Hel vitpeppar
 2 st Lagerblad
 5 deciliter Creme fraiche
 3 msk ÄttikaHär måste du smaka av. Du kan upp till en hel deciliter, men det är en smaksak.
 150 g Finriven pepparrotPå ett ungefär. Du får smaka av och se om du vill ha mer.
 Salt och peppar
 2 msk Egengjord älgfond eller köttbuljongtärning

Instruktioner

1

Lägg i märgbenen i grytan med lite smör och låt de småfräsa en stund. Brynt sedan köttet och löken. Häll sedan vatten så det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Lägg sedan i alla kryddorna samt morötterna och låt den puttra under lock i ungefär 2 timmar (eller till köttet är mört). Lyft ur märgbenen och skrapa ur märgen. Finhacka den och lägg tillbaka det i grytan. Häll sedan i creame fraiche och låt det koka sig tjock. Ingen redning krävs. Tillsätt sedan den rivna pepparroten (den reder såsen också) och låt koka en liten stund. Spara lite för att strö över som garnityr. Smaka sedan utav med ättikan. Serveras med fördel med ungsrostad brysselkål.

Pepparrotskött med märgben

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *