Hoppa till innehåll
Open navigation

Picklad rödlök (utan socker)

4,07 av 30 röster
Sparat av: st
Picklad rödlök (utan socker)
Picklad rödlök älskar jag verkligen till grillat och detta är något som jag gör väldigt ofta. Tyvärr så innehåller många picklade saker socker, men just lök tycker jag inte behöver det då den har en egen sötma i sig.Detta receptet passar kanon för dig som äter LCHF och du kan utan problem förvara den i kyl i upp till en vecka.

Innehållsförteckning

  1. Vad är picklad rödlök
  2. Om detta receptet
  3. Vinäger eller ättika
  4. Sötning eller inte
  5. Näringsvärden
  6. Ingredienser
  7. Instruktioner

Vad är picklad rödlök

Att pickla något är ett gammalt hederligt sätt att förlänga hållbarheten på något. Vanligtvis så är det någon typ av grönsak som man vill ska hålla längre.Men, att pickla saker har även blivit ett sätt att höja smakerna på maträtter. Just syrligheten och även sötman kan vara underbara komplement till olika maträtter, som till exempel hamburgare, tacos och till allt som är grillat.Just picklad rödlök är något som har formligen exploderat senaste åren och det finns nog ingen vuxen i vårt avlånga land som undkommit att smaka på det, antingen att man har gjort det själv eller fått det på restaurang. Det finns nog inte en enda bättre restaurang som inte har toppat sina hamburgare med picklad rödlök.En glasburk full med picklad rödlök.

Om mitt recept

Det sätt som troligen är absolut mest vanligt när man picklar saker, det är att man använder en 1-2-3-lag, vilket innebär följande:1 del ättika 2 delar socker 3 delar vattenMen, för oss som äter lchf så faller sockret bort, men det kan man byta ut mot sötningsmedel i så fall. Då rekommenderar jag att du använder Nick’s Use Like Sugar, det är det sötningsmedel som jag tycker är absolut mest likt vanligt socker i smak utan att höja blodsockret.När det gäller mitt recept här, så har jag valt att göra det utan sötning, dvs det är en mer syrlig picklad rödlök. Dock så kan man tillsätta sötning, beroende på vad du ska ha din picklade rödlök till. Mer om det längre ner.Istället för ättika använder jag mig av äppelcidervinäger och det tänkte jag bena ur lite nedan i nästa avsnitt.När det gäller rödlöken så kan du själv välja att skiva den grovt, eller lite finare. Kommer du äta löken inom närmaste timmen, då är det bättre att skiva den så tunt du bara kan, men ska du inte ha den förrän kanske nästa dag, då kan du absolut göra den lite grövre.Skivar man det väldigt tunt och låter den stå och dra flera dagar så är det lätt hänt att det bara blir slime i konsistensen.

Vinäger eller ättika

Jag har valt att använda äppelcidervinäger, vilket självklart är en smaksak det med, precis som med sötningen. När man använder vinäger, vilket kan vara äppelcidervinäger, champagnevinäger, hallonvinäger, vit balsamicovinäger eller någon annan lite mildare vinäger så blir den picklade löken lite mildare i smaken.Ättika kan vara rätt så “rivigt” i smaken, tycker jag. Men, även här är det en smaksak. Tycker du att det passar med mer tjong i smaken till det du ska äta din picklade rödlök till, då kan du absolut använda ättika.Om du väljer att använda ättika istället för vinäger, då kan det passar rätt så bra med lite sötning i. Till detta receptet så skulle jag i så fall tillsätta kanske 1-2 msk sötning.Ett annat alternativ, det är ju att använda hälften ättika och hälften vinäger. Det har jag testat och det blir riktigt gott det med.Dock så tycker jag att du ska testa på att göra det med vinäger någon gång, och gärna då en riktigt god vinäger.En burk med picklad rödlök sedd uppifrån med lök, chili och vitlök utspritt runt burken.

Sötning eller inte

Som jag nämnde ovan, så är det vanligast att man har någon typ av sötning i sin picklade rödlök, men jag tycker att det faktiskt kan variera, beroende på vad du ska äta det till.Om det är så att du tänker äta din picklade lök till något som är väldigt fett och tungt, då kan det faktiskt vara så att man får ut en bättre harmoni i smakerna om du inte har en så söt rödlök.Samma sak om det du äter är sött i smaken redan, då blir det lite kaka på kaka.Så det finns egentligen inget rätt eller fel tycker jag, för det handlar om vad man ska ha tillsammans med löken.Om det är så att du vet med dig att du gärna vill ha lite sötma i smaken, då kan du tillsätta lite sötning. Börja med några matskedar och smaka av. Tänk dock på att det finns en viss sötma i löken och även äppelcidervinägern, så tillsätt lite i taget.Hur mycket vinäger eller ättika om du nu väljer att använda det, är även det en smaksak. Smaka dig fram till vad som passar dina smaklökar absolut bäst.

Näringsvärden

Just med tanke på att vi inte använder något socker i denna picklade rödlöken, så märker man inte av mängden kolhydrater jättemycket. Det är mest från rödlöken som det kommer kolhydrater och vi ska absolut inte vara rädda för att äta lök, det är otroligt nyttigt.Om du vill läsa lite mer om rödlök och de hälsofördelar som finns, då kan du kika in hos RåvaraOm jag lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får vi följande fördelning av näringsvärden.En tabell med alla ingredienser för detta receptet på picklad rödlök och dess näringsvärden.
4,07 av 30 röster
Sparat av: st
Portioner: 6
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Skiva rödlöken i cirka 4 mm tjocka skivor. Använd gärna en mandolin.
  • Hacka vitlök och chili och lägg i en bunke tillsammans med den skivade rödlöken.
  • Koka upp vatten, vinäger och lite salt och peppar. Det behöver bara koka upp.
  • Häll lagen över rödlöken och blanda runt.
  • Låt stå minst en timme, men gärna längre.
  • Servera eller häll upp i en fin glasburk om du ska äta den senare.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg