Räksoppa med saffranscremé och parmesanflarn

Räksoppa med saffranscremé och parmesanflarn 3SkapareBrittis
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Perfekt soppa när man vill lyxa lite en vardagskväll

DelaTweetSparaDelaBigOven

Räksoppa med saffranscremé och parmesanflarn 1

Mängd2 Portioner

Räkfond
 Skal från 500 gr räkor
 1 morot i bitar
 ½ gul lök hackad
 1 röd chili skivad utan kärnor
 2 msk tomatpuré
 1 lagerblad
 5 vitpepparkorn
 3 msk smör
 1 fiskbuljongtärning
 Vatten så det knappt täcker skalen
Soppan
 Smör
 1 kuvert saffran
 1 msk hummerfond
 1 lime
Saffranscreme fraiche
 2 dl creme fraiche
 1/2 kuvert saffran
 Salt och peppar
Ostkex med pumpafrön
 Finriven god ost (jag hade Västerbotten + parmesan)
 Lägg 2 msk riven ost för varje kex)
 Pumpafrön att toppa med
Vid servering
 1 fänkål i tunna skivor, använd en mandolin
 De skalade räkorna
 Några musslor (jag köpte frysta färdigkokta)

Räkfond
1

Skär morot, och lök och chili mindre bitar. Bryn räkskalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.

2

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

3

Häll på vatten, så det knappt täcker, lägg i buljongtärningen

4

Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

5

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan. .

Soppan
6

Smält lite smör i en kastrull, fräs saffranen och slå på den silade räkfonden (späd med kokande vatten till lagom mängd ung 5 dl)

7

Smaka av med hummerfond limesaft, salt och peppar

Vid servering
8

Bottna en djup tallrik med lite fänkål, därefter räkorna, dekorera med några musslor.

9

Slå på den heta buljongen

Ostkex med pumpafrön
10

Sätt ugnen på 200 gr

11

Finriv en god ost (jag hade Västerbotten + parmesan)

12

Lägg 2 msk riven ost (för varje kex) i en hög på ett bakplåtspapper , toppa med ett par pumpafrön.

13

In i ugnen tills de fått fin färg

14

Låt svalna på plåten

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Räkfond
 Skal från 500 gr räkor
 1 morot i bitar
 ½ gul lök hackad
 1 röd chili skivad utan kärnor
 2 msk tomatpuré
 1 lagerblad
 5 vitpepparkorn
 3 msk smör
 1 fiskbuljongtärning
 Vatten så det knappt täcker skalen
Soppan
 Smör
 1 kuvert saffran
 1 msk hummerfond
 1 lime
Saffranscreme fraiche
 2 dl creme fraiche
 1/2 kuvert saffran
 Salt och peppar
Ostkex med pumpafrön
 Finriven god ost (jag hade Västerbotten + parmesan)
 Lägg 2 msk riven ost för varje kex)
 Pumpafrön att toppa med
Vid servering
 1 fänkål i tunna skivor, använd en mandolin
 De skalade räkorna
 Några musslor (jag köpte frysta färdigkokta)

Instruktioner

Räkfond
1

Skär morot, och lök och chili mindre bitar. Bryn räkskalen i smöret ett par minuter på hög värme. Rör mot botten, så det inte bränns vid.

2

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

3

Häll på vatten, så det knappt täcker, lägg i buljongtärningen

4

Koka upp och låt puttra i 20 minuter. Sila genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

5

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår. Ta bort skummet som bildas på ytan. .

Soppan
6

Smält lite smör i en kastrull, fräs saffranen och slå på den silade räkfonden (späd med kokande vatten till lagom mängd ung 5 dl)

7

Smaka av med hummerfond limesaft, salt och peppar

Vid servering
8

Bottna en djup tallrik med lite fänkål, därefter räkorna, dekorera med några musslor.

9

Slå på den heta buljongen

Ostkex med pumpafrön
10

Sätt ugnen på 200 gr

11

Finriv en god ost (jag hade Västerbotten + parmesan)

12

Lägg 2 msk riven ost (för varje kex) i en hög på ett bakplåtspapper , toppa med ett par pumpafrön.

13

In i ugnen tills de fått fin färg

14

Låt svalna på plåten

Räksoppa med saffranscremé och parmesanflarn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.