Rotsaksgratäng/Rotfruktsgratäng

Rotsaksgratäng/Rotfruktsgratäng 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Inom LCHF så pratar man mycket om att inte äta sånt som växer under jord, dvs rotfrukter. Men, den här rotfruktsgratängen innehåller inte mer än cirka 5 gram kolhydrater per 100 gram, så jag tycker nog att den får platsa in som ett bra tillbehör.

Det är en riktigt god gratäng som passar fint till grillat kött eller bara en biff av något slag.

På bilden är den serverad med Grillade oxfilémedaljonger och grönpepparsås.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Rotsaksgratäng/Rotfruktsgratäng

Mängd4 Portioner
Förberedelse20 minTillagning40 minTotalt1 tim

Ingredienser

 150 g Kålrot
 200 g Kålrabbi
 100 g Morot
 3 dl Grädde 40%
 100 g Parmesanost
 100 g Mozzarellaost
 1 st Vitlöksklyfta
 1 tsk Timjan (Torkad)

Gör så här:

1

Sätt igång ugnen på 200 grader.

2

Skala och skär upp alla grönsaker i ungefär 0,5 cm tjocka bitar.

3

Lägg dem i en kastrull och pressa i vitlöken och lägg i timjan.

4

Slå på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka 20 minuter tills rotfrukterna nästan är helt genommjuka.

5

Blanda i riven parmesan och mozzarella och låt det smälta.

6

Smaka av det hela med salt och peppar.

7

Häll upp i en ugnsfast form och släng in den i ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått en vacker färg.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 150 g Kålrot
 200 g Kålrabbi
 100 g Morot
 3 dl Grädde 40%
 100 g Parmesanost
 100 g Mozzarellaost
 1 st Vitlöksklyfta
 1 tsk Timjan (Torkad)

Instruktioner

1

Sätt igång ugnen på 200 grader.

2

Skala och skär upp alla grönsaker i ungefär 0,5 cm tjocka bitar.

3

Lägg dem i en kastrull och pressa i vitlöken och lägg i timjan.

4

Slå på grädden och koka upp. Låt puttra på svag värme cirka 20 minuter tills rotfrukterna nästan är helt genommjuka.

5

Blanda i riven parmesan och mozzarella och låt det smälta.

6

Smaka av det hela med salt och peppar.

7

Häll upp i en ugnsfast form och släng in den i ugnen i cirka 20 minuter tills den har fått en vacker färg.

Rotsaksgratäng/Rotfruktsgratäng

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *