Hoppa till innehåll
Open navigation

Slät champinjonsoppa

4,25 av 12 röster
Sparat av: st
Slät champinjonsoppa
En väldigt enkel och god slät champinjonsoppa är något som alltid funkar. Det går att ha som lunch, middag eller bara som en liten förrätt. Jag personligen tycker att den är helt fantastisk på många sätt och vis!

Varför är denna champinjonsoppan så fantastisk?

1. Den är så otroligt lättlagad. Det är inte alls svårt att svänga ihop den här champinjonsoppan och jag skulle tro att de flesta faktiskt kan lyckas med den.2. Den passar de flesta. Den är laktovegetarisk om du byter ut kalvfonden mot grönsaksfond. Den är glutenfri. Den passar dig som äter lchf eller keto.3. Den funkar som huvudrätt, men även som en riktigt god förrätt. Till och med som aptitretare om du serverar den i snapsglas t ex.4. Det går att variera den om man vill. Tillsätt lite knaperstekt bacon eller pancetta. Smula lite fetaost på toppen. Riv lite god parmesanost och ringla en god olivolja på toppen. Dessutom kan du använda exakt samma recept om du vill göra en kantarellsoppa, bara att byta ut champinjonerna mot färska kantareller.

Byta ut ingredienser

Om du vill byta ut några ingredienser för att du inte har något hemma eller inte tål något, så kommer här lite tips.Champinjonerna – Byt ut mot en annan svamp som du tycker om. Gula kantareller, trattkantareller, Karl-Johan är alla goda alternativ. Eller gör en svampsoppa med blandade svampar i.Schalottenlöken – Den kan du byta ut mot gul lök, röd lök eller purjolök. Den gula löken ger ju lite mer löksmak i så fall.Timjan – Den kan du byta ut mot rosmarin, men ta hälften så mycket i så fall för rosmarin smakar otroligt mycket och tar lätt över all smak.Grädde – Den är svår att byta ut. Kokosgrädde kommer att ge för mycket smak av kokos som inte passar så bra. Är du laktosintolerant, välj laktosfri grädde.Kalvfond – Den kan du byta ut mot annan fond. Grönsaksfond, kantarellfond, oxfond eller svampfond. Självklart kan du ta buljongtärning med om du inte har flytande fond.Smör – Kan du byta ut mot olja, ghee eller smaklös kokosfett.Servera gärna med lite knaperstekt bacon och smörstekta champinjoner på toppen och varför inte en bit focaccia till?Den här champinjonsoppan skall man mixa. Har du inte en bra mixer kan du beställa en här: Köp stavmixerMen, det går faktiskt att äta den utan att mixa den, om du tycker om champinjonsoppa med bitar, vilket ju faktiskt kan vara riktigt gott.

Näringsvärden för den här champinjonsoppan

När vi kikar på näringsvärdena för den här soppan, då ser det ut så här (från Kostbevakningen):Tabell med näringsvärden för champinjonsoppaVi kan då utläsa ur tabellen att totala mängden kolhydrater för hela receptet hamnar på 30 gram. Det innebär cirka 10 gram kolhydrater per portion. En stor del av kolhydraterna kommer från grädden.Mängden kalorier landar på cirka 700 kcal per portion.
4,25 av 12 röster
Sparat av: st
Portioner: 3
Författare: LCHF-arkivet

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär ner champinjonerna i mindre bitar och hacka löken fint.
  • Fräs lök och svamp i smöret och tillsätt timjan så den får fräsa med en stund.
  • Slå på övriga ingredienser och låt koka i cirka 20 minuter.
  • Mixa soppan slät med antingen en mixer eller med mixerstav.
  • Låt soppan koka upp igen och smaka av med salt och peppar.. Det kan behövas en rejäl nypa salt för att få fram smaken och det får man testa sig fram till. Olika fonder har olika salthalt så det går inte riktigt att specificera mängden salt.
  • Häll och soppan och toppa med lite smörstekta champinjoner och ev. knaperstekt bacon.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg