Slät stark senap

Av LCHF-arkivet  , ,   

december 2, 2018

Ett absolut måste till julskinkan är hemlagad stark senap.
Det finns många olika varianter på det, man kan använda hela senapsfrön (recept här) för att få en grov senap eller så använder man sig av senapspulver (t ex Colemans).
Just till julskinkan vill jag gärna ha en slät senap som skall vara så där härligt stark så det sticker i näsan om man får för mycket.
Den här senapen är naturligt glutenfri och utan socker (sötningsmedel istället).

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Mängd: 2 dl färdig senap

Ingredienser

2 dl senapspulver

1,5 dl grädde

0,5 dl vatten

1 dl sötning (skall motsvara 1 dl socker)

1 msk rapsolja (neutral)

1,5 tsk vitvinsvinäger

1 msk cognac

Instruktioner

1Blanda ihop senapspulver och sötning i en kastrull.

2Tillsätt grädden och vattnet.

3Koka upp och låt stå och sjuda under konstant omrörning i cirka 10 minuter.

4Låt svalna till runt kroppstemperatur och tillsätt vinäger och cognac.

5Blanda ihop och slå upp i glasburk.

6Låt senapen stå i kyl minst en vecka innan servering, då får den ut så mycket smak som möjligt.

Testa att smaksätta den med whisky eller riv ner lite apelsinskal för att få en härlig fräsch smak.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.