Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka

Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka 1SkapareJohan
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

En riktig söndagsmiddag som nog fallit i glömska för många. Enkla klassiska smaker.
Just denna är gjord på älgkött, men det går lika bra att använda någon typ av nötstek, t ex fransyska.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Slottsstek

Mängd5 Portioner
Förberedelse10 minTillagning1 tim 30 minTotalt1 tim 40 min

 1 kg Älgfransyska
 2 st Gul lök
 3 st Morötter
 6 st Ansjovisfileer och lite spad
 2 st Lagerblad
 1 msk Hel kryddpeppar
 0,50 msk Hel vitpeppar
 1 st Köttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
 0,50 st Gurka
 1 msk Senapsfrön
 2 msk Ättika
 1 msk Dill
 Salt och peppar

Slotstek
1

Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta.
Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.

2

Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad.
Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar.
Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur.
Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.

3

Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.

Gräddsås
4

Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche.
Låt den koka sig tjock.

Pressgurka
5

Skiva gurkan tunt.
Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.

6

Skölj gurkan i vatten.
Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.

Kategori

Ingredienser

 1 kg Älgfransyska
 2 st Gul lök
 3 st Morötter
 6 st Ansjovisfileer och lite spad
 2 st Lagerblad
 1 msk Hel kryddpeppar
 0,50 msk Hel vitpeppar
 1 st Köttbuljongtärning. Eller ännu hellre egengjord älgfond
 0,50 st Gurka
 1 msk Senapsfrön
 2 msk Ättika
 1 msk Dill
 Salt och peppar

Instruktioner

Slotstek
1

Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekgryta.
Lägg i morötter, löken och stek på det en aning.

2

Häll på vatten i grytan (ca 3-4 dl). Det ska vara ganska kort om spad.
Tillsätt sedan 1 msk ättika, lagerblad, kryddpeppar och svartpeppar.
Låt koka under lock tills den nåt lämplig innertemperatur.
Ska den vara helt färdig så tar det ungefär 1,5 timme.

3

Lyft sedan ur köttet och skiva tunt.

Gräddsås
4

Koka ihop spadet från köttet och creme fraiche.
Låt den koka sig tjock.

Pressgurka
5

Skiva gurkan tunt.
Salta gurkan och lägg i press. Det kan man göra mellan två tallrikar. Låt ligga i press i en timme.

6

Skölj gurkan i vatten.
Och häll sedan på 1 dl vatten och en msk ättika (vill man så kan man söta upp den med något sötningsmedel), senapsfrön och dill.

Slottsstek på älgfransyska med gräddsås och pressgurka

One Comment

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *