Sockerfri lingon och rabarbersaft

Sockerfri lingon och rabarbersaft 3SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Sommar innebär rabarbertider och jag har funderat på vad mer än rabarberpaj man kan göra med alla rabarber som växer i trädgården. Då kom jag på att man borde kunna göra en god saft. Denna lingon och rabarbersaft är helt sockerfri (sötningsmedel istället) och har en härlig ton av kanel och vanilj dessutom.

Anledningen till att jag har lingon i saften är dels att den får lite mörkare färg, lite smak av lingon men framförallt så innehåller lingon naturligt ett konserveringsmedel som heter bensoesyra.

Normalt sett så har sockret en konserverande förmåga i saft men det plockar man ju bort i detta recept.

Hållbarheten vet jag inte än, så det får jag uppdatera när jag väl har koll på det.

Receptet ger 1 liter saft som man sedan späder ut ungefär 1:4. Häll gärna upp på mindre flaskor, t ex fyra stycken som är 0,25 liter.

Det går utmärkt att använda frusen rabarber med.

I receptet har jag använt mig av Sukrin+. Skall du använda något annat sötningsmedel t ex Sötströ så får du dubbla mängden sötning. Mängden sötning skall motsvara 1,5 dl socker.

Beställ Sukrin+ här

DelaTweetSparaDelaBigOven

Sockerfri lingon och rabarbersaft 1

Mängd10 Portioner
Förberedelse15 minTillagning1 hrTotalt1 hr 15 min

 1 kg Rabarber
 1,5 dl Lingon
 1 st Kanelstång
 ½ Vaniljstång
 7 dl Vatten
 1 dl Sukrin+
 ½ Citron

1

Skölj och skär rabarbern i cirka 2 cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull.

3

Tillsätt lingon, vatten, kanelstång och vaniljstång. OBS, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Se till att få med både kärnor och stången i rabarbern.

5

Låt koka upp och låt det hela koka tills rabarbern är mjuk och nästan har trillat ihop helt.

7

Häll upp rabarbern i en silduk eller finmaskig sil och låt det stå och självrinna i cirka 30 minuter.

9

Rengör kastrullen och häll tillbaka saften.

11

Tillsätt Sukrin+ och pressa ner saften från citronen. Låt allt koka upp.

13

När det kokar så kommer det att bildas lite skum, detta skall man ta bort tills det att du har en saft som är så gott som genomskinlig.

15

Smaka av saften och se om du vill ha mer sötma eller inte.

17

Häll upp på väl rengjorda och uppvärmda flaskor. Häll kokande vatten i dem innan du häller i saften så blir de ordentligt desinficerade.i:9a

19

Ställ undan och låt svalna. Förvara kallt sedan.

Kategori

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 1 kg Rabarber
 1,5 dl Lingon
 1 st Kanelstång
 ½ Vaniljstång
 7 dl Vatten
 1 dl Sukrin+
 ½ Citron

Instruktioner

1

Skölj och skär rabarbern i cirka 2 cm stora bitar. Lägg i en stor kastrull.

3

Tillsätt lingon, vatten, kanelstång och vaniljstång. OBS, dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna. Se till att få med både kärnor och stången i rabarbern.

5

Låt koka upp och låt det hela koka tills rabarbern är mjuk och nästan har trillat ihop helt.

7

Häll upp rabarbern i en silduk eller finmaskig sil och låt det stå och självrinna i cirka 30 minuter.

9

Rengör kastrullen och häll tillbaka saften.

11

Tillsätt Sukrin+ och pressa ner saften från citronen. Låt allt koka upp.

13

När det kokar så kommer det att bildas lite skum, detta skall man ta bort tills det att du har en saft som är så gott som genomskinlig.

15

Smaka av saften och se om du vill ha mer sötma eller inte.

17

Häll upp på väl rengjorda och uppvärmda flaskor. Häll kokande vatten i dem innan du häller i saften så blir de ordentligt desinficerade.i:9a

19

Ställ undan och låt svalna. Förvara kallt sedan.

Sockerfri lingon och rabarbersaft

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.