Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng)

Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng) 2SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Inspirerad av den ofantligt goda vitkålsgratängen som är en enorm hit, så ville jag ta den ett steg till och skapade då Tackålgratängen. Tacogratäng och vitkålsgratäng i ett. (Jag vet, fjantigt namn).
Det blir ju en helt komplett måltid som är kanongott, och funkar jättebra att göra matlådor av sen.
När det kommer till smaksättningen så är det väldigt viktigt att du smakar av själv, så du får den smak som du vill ha (hetta och sälta). De mått jag angivit är ju ett förslag.

DelaTweetSparaDelaBigOven

Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng) 1

Mängd6 Portioner
Förberedelse20 minTillagning40 minTotalt1 tim

Ingredienser

 500 g Köttfärs
 800 g KålAnvänd vitkål, rödkål eller någon annan kål du tycker om
 100 g Gul lök
 200 g Färska champinjoner
 3 Vitlöksklyftor
 4 msk Tacokrydda
 4 deciliter Grädde
 2 deciliter Smetana
 150 g Färskost (naturell)
 150 g Riven ost
 Sambal oelek
Topping
 Riven ost
 Jalapenõs
 Tomater

Gör så här:

1

Bryn köttfärsen i lite smör. Smaksätt med tacokryddan.

2

Strimla under tiden vitkålen och skiva löken, champinjonerna och vitlöken.

3

Tillsätt grönsakerna i köttfärsen och låt de bryna med ett tag. Mest så att vätskan från svampen får försvinna.

4

Slå på grädde, smetana och färskost, rör om.
Låt allt stå och puttra på spisen i cirka 20 minuter.
Smaka under tiden av så du har den smak du vill ha. Tillsätt mer tacokrydda eller lite sambal oelek om du vill ha lite mer hetta.
Mot slutet så tillsätter du den rivna osten och rör om allt.

5

Häll upp i en ugnsfast form.
Toppa med skivad tomat, jalapenõs och riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, tills gratängen har fått en fin färg.

Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng) 3

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 500 g Köttfärs
 800 g KålAnvänd vitkål, rödkål eller någon annan kål du tycker om
 100 g Gul lök
 200 g Färska champinjoner
 3 Vitlöksklyftor
 4 msk Tacokrydda
 4 deciliter Grädde
 2 deciliter Smetana
 150 g Färskost (naturell)
 150 g Riven ost
 Sambal oelek
Topping
 Riven ost
 Jalapenõs
 Tomater

Instruktioner

1

Bryn köttfärsen i lite smör. Smaksätt med tacokryddan.

2

Strimla under tiden vitkålen och skiva löken, champinjonerna och vitlöken.

3

Tillsätt grönsakerna i köttfärsen och låt de bryna med ett tag. Mest så att vätskan från svampen får försvinna.

4

Slå på grädde, smetana och färskost, rör om.
Låt allt stå och puttra på spisen i cirka 20 minuter.
Smaka under tiden av så du har den smak du vill ha. Tillsätt mer tacokrydda eller lite sambal oelek om du vill ha lite mer hetta.
Mot slutet så tillsätter du den rivna osten och rör om allt.

5

Häll upp i en ugnsfast form.
Toppa med skivad tomat, jalapenõs och riven ost.
Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter, tills gratängen har fått en fin färg.

Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng) 3

Tackålgratäng (Taco- och kålgratäng)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *