The Franska #4 (hela ägg och utan mandelmjöl)

Av LCHF-arkivet    

april 2, 2017

LCHF-brödet The Franska är det absolut mest populära brödet på LCHF-arkivet iaf. Det har gillats massor av gånger och lovordats av många.

Dock så är det några frågor som brukar dyka upp för de som bakar originalet och det är dessa frågor:

  1. Vad gör man med alla äggulor som blir över?
  2. Kan man baka det utan mandelmjöl?
  3. Måste man ha sötning i?

Så, för att komma tillrätta med dessa frågor så mixtrade jag fram ett bröd som är gjort på hela ägg, utan mandelmjöl och utan sötningsmedel.

Resultatet blev ett riktigt gott och saftigt The Franska.

Lite gulare i färgen (fler äggulor) och lite mer fiberrikt (fibrex i) men absolut gott och luftigt.

Vill du testa någon av de andra versionerna som finns så hittar du dem här:

The Franska - Originalet
The Franska - Utan mandelmjöl
The Franska - Med oliver och soltorkade tomater
The Franska - Mimmis version

Har du inte fibrex hemma kan du ta 0,5 dl pofiber extra, dvs 2 dl totalt.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Mängd: 10 portioner

Ingredienser

8 st Ägg

250 g Ost (riven)

2 msk Fiberhusk

1 1/2 dl Pofiber

2 msk Fibrex

2 msk kokosmjöl

2 tsk Bakpulver

1 tsk Salt

1 tsk Vitvinsvinäger

1 msk Sesamfrön (topping)

Instruktioner

1Blanda alla de torra ingredienserna (utom sesamfröna) i en bunke.

2Blanda ner den rivna osten och blanda ihop ordentligt.

3Blanda ner äggen och vitvinsvinägern och blanda inte mer än att alla ingredienser har blandats till en jämn smet. Blanda inte för mycket, då minskar bakpulvrets effekt.

4Häll upp smeten i en avlång brödform som du klätt med bakplåtspapper och jämna ut smeten. Strö lite sesamfrön över.

5Ställ in i ugnen på 175 grader (varmluft) eller 190 grader om du inte har varmluft. Kasta 1 dl kallt vatten i botten av ugnen och stäng snabbt luckan. Detta för att ge brödet en liten skorpa. Grädda i cirka 50 minuter.

6Har du en stektermometer kan du kontrollera om brödet är klart. Om det nåt 95 grader i kärntemperatur så är det klart.

7Ta ut brödet och lyft det ur formen. Ta bort bakplåtspappret och ställt det på ett galler för att svalna.

8Skiva upp det och frys in i skivor sedan.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.