Tjälknöl

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradLätt

0
(0)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg!

Tjälknöl

Mängd4 Portioner
Förberedelse10 minTillagning15 timTotalt15 tim 10 min

Ingredienser

 1 kg Stek (frusen)Älg, lamm, nöt, annat vilt.
Lag till marinad
 1 l Vatten
 1 dl Salt
 1 Stor morot
 2 msk Enbär
Förslag på tillbehör
Bra att ha

Gör så här:

1

Lägg köttet på ett galler och placera en ugnsfast form under så att vätska samlas upp och inte hamnar i botten på ugnen.

2

Sätt ugnen på 100 grader.

3

När det gått cirka 3 timmar så kan du sätta i en stektermometer i köttet.

4

Låt den nu gå ett gäng med timmar till, totalt kanske det behövs 8-10 timmar.
Tiden är ju lite osäkert att gå efter, så se till att du har en bra stektermometer och sen så tar du ut köttet på den temp som du tycker är gott. Jag skulle säga allt mellan 65-72 grader är ok. Läs mer om stekgrader.

5

När köttet nästan är klart så börjar vi med lagen.

6

Skala moroten och slanta den tunt eller riv den grovt. Moroten finns med för att ge en liten sötma istället för socker som normalt sett används till tjälknöl.

7

Krossa enbären och vitpepparn grovt i en mortel.

8

Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp den.

9

Lägg nu köttet i en liten bunke, tillräckligt stor ändå för att lagen skall täcka köttet.

10

Häll den varma lagen över köttet.
Låt svalna.

11

Ställ in i kylen minst 4-5 timmar, men gärna längre.

12

Ta ut köttet och torka av det ordentligt och skiva sen upp köttet tunt.

13

Servera med gott tillbehör och kanske en god sås eller ha det på julbordet.

Beskrivning - Information

Tjälknöl är en riktigt klassisk tillverkningsmetod av stekar, normalt älgkött, men det går att använda andra stekar med.
Det som är viktigt är att man använder sig av en frusen köttbit, därav TJÄLknöl.
Hela tanken är att man först tillagar köttet neutralt som det är och efter det så lägger man det i en lag som kommer att ge smaken.
Detta är riktigt populärt bland jägare och det är ju fantastiskt gott.

Recept och bild: Birgitta Höglund

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 1 kg Stek (frusen)Älg, lamm, nöt, annat vilt.
Lag till marinad
 1 l Vatten
 1 dl Salt
 1 Stor morot
 2 msk Enbär
Förslag på tillbehör
Bra att ha

Instruktioner

1

Lägg köttet på ett galler och placera en ugnsfast form under så att vätska samlas upp och inte hamnar i botten på ugnen.

2

Sätt ugnen på 100 grader.

3

När det gått cirka 3 timmar så kan du sätta i en stektermometer i köttet.

4

Låt den nu gå ett gäng med timmar till, totalt kanske det behövs 8-10 timmar.
Tiden är ju lite osäkert att gå efter, så se till att du har en bra stektermometer och sen så tar du ut köttet på den temp som du tycker är gott. Jag skulle säga allt mellan 65-72 grader är ok. Läs mer om stekgrader.

5

När köttet nästan är klart så börjar vi med lagen.

6

Skala moroten och slanta den tunt eller riv den grovt. Moroten finns med för att ge en liten sötma istället för socker som normalt sett används till tjälknöl.

7

Krossa enbären och vitpepparn grovt i en mortel.

8

Blanda samman alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp den.

9

Lägg nu köttet i en liten bunke, tillräckligt stor ändå för att lagen skall täcka köttet.

10

Häll den varma lagen över köttet.
Låt svalna.

11

Ställ in i kylen minst 4-5 timmar, men gärna längre.

12

Ta ut köttet och torka av det ordentligt och skiva sen upp köttet tunt.

13

Servera med gott tillbehör och kanske en god sås eller ha det på julbordet.

Tjälknöl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *