Tjocka revbensspjäll (juliga)

Av LCHF-arkivet    

december 29, 2016

Jag är en sån som verkligen älskar goda tjocka revbensspjäll på julafton, men det är så otroligt viktigt att de smakar mycket och är så möra att de nästan smälter i munnen.

Här är ett recept som jag kom på inför senaste julen och blev grymt nöjd med.

De funkar självklart att äta andra tider än just julen, men med tanke på kryddningen så passar de väldigt bra under juletider.

Den stora hemligheten består av två saker, nämligen att förkoka revbenen och sedan att man använder en god glaze/marinad.

I receptet så används clementin och det skall betraktas som smaksättning. Det är så otroligt lite kolhydrater i det stora hela så den är försumbar, men ger så mycket smak. Har du inte tillgång till clementiner så går det lika bra med en stor apelsin.

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

1 kg Revben (tjocka, huggna)

1 st Gul lök

2 st Morot

1 msk Ingefära (malen)

1 msk Smoked paprika

1/2 dl Äppelcidervinäger

3 st Lagerblad

10 st Vitpepparkorn

2 msk Salt

1 1/2 dl Olivolja

15 g Vitlök (pressad)

1 tsk Sambal oelek

1 msk Ingefära (malen)

1 krm Kryddnejlika (malen)

1 tsk Kanel (malen)

2 msk Tamarisoja

2 st Clementin

1 nypa Svartpeppar (nymalen)

Instruktioner

17:Skölj av revbenen i vatten och dela dem i två bitar (man brukar kunna dela dem längs med där de har kapat benen).

2Lägg dem i en stor gryta och lägg ner gul lök (klyftade), morot (slantar), ingefära (1 msk), äppelcidervinäger, smoked paprika, salt, lagerblad och vitpepparkorn. Fyll på med vatten så det precis täcker köttet.

3Koka upp. När det börjar koka så kommer det att lägga sig ett vitt skum på ytan, det kan du ta bort med en slev. Lägg sedan på ett lock och sänk värmen så att det precis kokar. Låt köttet stå och puttra i 2-3 timmar. Ju längre desto mer mört kommer köttet bli.

4När de kokat klart efter cirka 3 timmar plockar du upp dem och låter de svalna lite.

5Blanda glaze

6Riv det yttersta av skalet på clementinerna och pressa ur saften. Blanda med övriga ingredienser till en härlig glaze.

7Skär upp revbenen i lite mindre bitar och pensla dem med glazen så att de är helt täckta. Så här långt kan du förbereda dagen innan om du vill.

8Sätt ugnen på 225 grader.

9Lägg upp revbenen på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen och grilla av dem i 10-15 minuter tills de är helt varma och har fått lite fin färg.

10Ta ut och servera direkt.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.