Västerbottensostpaj

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradMedel

4.8
(29)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg!

Västerbottensostpaj

Mängd6 Portioner
Förberedelse10 minTillagning25 minTotalt35 min

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 3 Ägg
 2 dl Grädde 40%
 200 g Västerbottenost (riven)

Gör så här:

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.

7

Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.

8

Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.

Beskrivning - Information

Västerbottensostpaj, västerbottenspaj eller vad man nu vill kalla den är en supergod paj oavsett namn. Den här västerbottensostpajen är dessutom en LCHF-vänlig variant och smakar precis lika gott som en bakad på vetemjöl, om inte ännu godare i min mening.

Den funkar att ha som en förrätt som på bilden serverad med rom och crème fraiche eller som ett tillbehör till kräftskivan, eller varför inte bara ha den på en buffé?

Kan ätas både varm och kall och den går utmärkt att laga till dagen innan man skall servera den.

Pajskalet som jag har använt är detta: Pajskal - LCHF

Hela pajen innehåller 19 gram kolhydrater om du använder skalet ovan.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.8 / 5. Antal röster: 29

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 3 Ägg
 2 dl Grädde 40%
 200 g Västerbottenost (riven)

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.

7

Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.

8

Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.

Västerbottensostpaj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *