Västerbottenostpaj

Av LCHF-arkivet  , ,   

januari 11, 2016

Västerbottenostpaj, västerbottenpaj eller vad man nu vill kalla den är en supergod paj oavsett namn. Den här västerbottenostpajen är dessutom en LCHF-vänlig variant och smakar precis lika gott som en bakad på vetemjöl, om inte ännu godare i min mening.

Den funkar att ha som en förrätt som på bilden serverad med rom och crème fraiche eller som ett tillbehör till kräftskivan, eller varför inte bara ha den på en buffé?

Kan ätas både varm och kall och den går utmärkt att laga till dagen innan man skall servera den.

Pajskalet som jag har använt är detta: Pajskal - LCHF

Hela pajen innehåller 19 gram kolhydrater om du använder skalet ovan.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Mängd: 6 portioner

Ingredienser

Pajskal

2 dl Mandelmjöl

0,5 dl Kokosmjöl

1 msk Fiberhusk

50 g Smör

1 Ägg

0,5 dl Vatten

1 krm Salt

Fyllning

1 nypa Svartpeppar (malen)

3 Ägg

2 dl Grädde 40%

200 g Västerbottenost (riven)

Instruktioner

Pajskalet

1Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen

1Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.

2Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.

3Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.