VästerbottensostpajPROVLAGAT 

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

Västerbottenostpaj, västerbottenpaj eller vad man nu vill kalla den är en supergod paj oavsett namn. Den här västerbottenostpajen är dessutom en LCHF-vänlig variant och smakar precis lika gott som en bakad på vetemjöl, om inte ännu godare i min mening.

Den funkar att ha som en förrätt som på bilden serverad med rom och crème fraiche eller som ett tillbehör till kräftskivan, eller varför inte bara ha den på en buffé?

Kan ätas både varm och kall och den går utmärkt att laga till dagen innan man skall servera den.

Pajskalet som jag har använt är detta: Pajskal - LCHF

Hela pajen innehåller 19 gram kolhydrater om du använder skalet ovan.

DelaSparaDelaBigOven

Mängd6 Portioner
Förberedelse10 minTillagning25 minTotalt35 min

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 3 Ägg
 2 dl Grädde 40%
 200 g Västerbottenost (riven)

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.

7

Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.

8

Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 1 nypa Svartpeppar (malen)
 3 Ägg
 2 dl Grädde 40%
 200 g Västerbottenost (riven)

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Vispa ihop grädde och ägg och tillsätt sedan den rivna osten och lite peppar.

7

Häll smeten i pajskalet och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter. Fyllningen skall ha stelnat till helt.

8

Ta ut den och låt den svalna helt eller bara lite om du vill äta den ljummen. Skär upp i lagom stora bitar.

VästerbottensostpajPROVLAGAT 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *