Vegetarisk spenat och olivpaj

Vegetarisk spenat och olivpaj 3SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Det här är ett LCHF-recept på en vegetarisk spenat och olivpaj.

Enkelt, gott och väldigt mättande paj som funkar kanon att variera lite om man vill. Blanda i lite fetaost och soltorkade tomater så har du en helt ny variant.

Vilken sort oliver du väljer är upp till dig, jag använde gröna med pimentos i men det blir en trevlig brytning i pajen om man blandar lite svarta och gröna t ex.

Recept på pajskal: Med mandelmjöl | Utan mandelmjöl

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vegetarisk spenat och olivpaj 1

Mängd4 Portioner
Förberedelse20 minTillagning25 minTotalt45 min

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 300 g Spenat
 100 g Oliver
 4 Ägg
 2 dl Grädde 40%
 150 g Riven ost
 0,5 krm Muskot (Malen)
 60 g Gul lök (finhackad)
 1 krm Svartpeppar (malen)
 30 g Smör till stekning
 10 g Vitlök (finhackad)
 6 st Körsbärstomater

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Fräs lök, spenat och vitlök i smöret tills den mesta vätskan har försvunnit.

7

Skiva oliverna lite mindre och blanda ner i spenaten, krydda med muskot och lite svartpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

8

Vispa ihop ägg, grädde, ost så det blandas och blanda sedan ner spenaten i det.

9

Häll upp smeten i pajskalet och toppa med några halverade körsbärstomater.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

Pajskal
 50 g Smör
 1 Ägg
 0,5 dl Vatten
 1 krm Salt
Fyllning
 300 g Spenat
 100 g Oliver
 4 Ägg
 2 dl Grädde 40%
 150 g Riven ost
 0,5 krm Muskot (Malen)
 60 g Gul lök (finhackad)
 1 krm Svartpeppar (malen)
 30 g Smör till stekning
 10 g Vitlök (finhackad)
 6 st Körsbärstomater

Instruktioner

Pajskalet
1

Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.

2

Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.

3

Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.

4

Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.

5

Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen
6

Fräs lök, spenat och vitlök i smöret tills den mesta vätskan har försvunnit.

7

Skiva oliverna lite mindre och blanda ner i spenaten, krydda med muskot och lite svartpeppar. Ställ åt sidan och låt svalna lite.

8

Vispa ihop ägg, grädde, ost så det blandas och blanda sedan ner spenaten i det.

9

Häll upp smeten i pajskalet och toppa med några halverade körsbärstomater.

10

Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 25 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.

Vegetarisk spenat och olivpaj

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följ mig på Instagram!

Glöm inte bort att följa mig på Instagram, där lägger jag upp lite annat än bara recept. Massor av matbilder från vardagen och även annat skoj.