Vitkålsgratäng med svamp och baconPROVLAGAT 

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

Vanlig vitkålsgratäng är bland det godaste tillbehör man kan ha, men jag kände att jag ville göra en gratäng som hade allt i ett, dvs en komplett måltid i samma form och lagad då till denna vitkålsgratäng med svamp och bacon.

Som svamp använde jag Karl-Johan, men det går utmärkt med annan svamp med, t ex kantareller eller champinjoner om du vill det. Fast champinjoner smakar inte så mycket.

DelaSparaDelaBigOven

Mängd4 Portioner
Förberedelse15 minTillagning40 minTotalt55 min

 800 g Vitkål
 2 dl Svamp (i mindre bitar)
 2 paket Bacon
 10 g Vitlök (finhackad)
 3 dl Grädde 40%
 2 dl Creme Fraiche
 200 g Färskost (naturell)
 1 tsk Rosmarin
 1 tsk Sambal oelek
 50 g Smör till stekning
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)
 1 msk Köttfond (koncentrerad)
 100 g Riven ost

1

Skär vitkålen i mindre bitar. Bryn den i smöret. Salta och peppra lite och häll det i en större kastrull.

3

Strimla baconet och bryn det tillsammans med vitlöken. Fräs med svampen mot slutet. Blanda ihop med vitkålen.

5

Blanda ner övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och sedan puttra i fem minuter.

7

Häll upp i en ugnsfast form och strö osten över.

9

Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 20 minuter.

11

Ta ut och servera med lite sallad kanske.

Kategori

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 800 g Vitkål
 2 dl Svamp (i mindre bitar)
 2 paket Bacon
 10 g Vitlök (finhackad)
 3 dl Grädde 40%
 2 dl Creme Fraiche
 200 g Färskost (naturell)
 1 tsk Rosmarin
 1 tsk Sambal oelek
 50 g Smör till stekning
 1 nypa Svartpeppar (nymalen)
 1 msk Köttfond (koncentrerad)
 100 g Riven ost

Instruktioner

1

Skär vitkålen i mindre bitar. Bryn den i smöret. Salta och peppra lite och häll det i en större kastrull.

3

Strimla baconet och bryn det tillsammans med vitlöken. Fräs med svampen mot slutet. Blanda ihop med vitkålen.

5

Blanda ner övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och sedan puttra i fem minuter.

7

Häll upp i en ugnsfast form och strö osten över.

9

Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 20 minuter.

11

Ta ut och servera med lite sallad kanske.

Vitkålsgratäng med svamp och baconPROVLAGAT 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *