Vitkålsgratäng med svamp och bacon

Av LCHF-arkivet    

augusti 24, 2016

Vanlig vitkålsgratäng är bland det godaste tillbehör man kan ha, men jag kände att jag ville göra en gratäng som hade allt i ett, dvs en komplett måltid i samma form och lagad då till denna vitkålsgratäng med svamp och bacon.

Som svamp använde jag Karl-Johan, men det går utmärkt med annan svamp med, t ex kantareller eller champinjoner om du vill det. Fast champinjoner smakar inte så mycket.

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

800 g Vitkål

2 dl Svamp (i mindre bitar)

2 paket Bacon

10 g Vitlök (finhackad)

3 dl Grädde 40%

2 dl Creme Fraiche

200 g Färskost (naturell)

1 tsk Rosmarin

1 tsk Sambal oelek

50 g Smör till stekning

1 nypa Svartpeppar (nymalen)

1 msk Köttfond (koncentrerad)

1 nypa Örtsalt

100 g Riven ost

Instruktioner

1Skär vitkålen i mindre bitar. Bryn den i smöret. Salta och peppra lite och häll det i en större kastrull.

2Strimla baconet och bryn det tillsammans med vitlöken. Fräs med svampen mot slutet. Blanda ihop med vitkålen.

3Blanda ner övriga ingredienser förutom den rivna osten och låt allt koka upp och sedan puttra i fem minuter.

4Häll upp i en ugnsfast form och strö osten över.

5Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera den i cirka 20 minuter.

6Ta ut och servera med lite sallad kanske.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.