Vitkålsgratäng

Vitkålsgratäng 1SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Det här är en riktigt god vitkålsgratäng som även bekanta till mig som inte äter LCHF normalt sett älskar.
Troligtvis en av de mest omtyckta och uppskattade tillbehör inom LCHF.

Den innehåller lite hetta med från sambal, men det är ju bara så gott.

Har du inte testat den här vitkålsgratängen så måste du göra det.

Perfekt för dig som äter LCHF.

DelaTweetSparaDelaBigOven

LCHF-recept-vitkalsgratang

Mängd6 Portioner
Förberedelse10 minTillagning40 minTotalt50 min

Ingredienser

 800 g Vitkål
 100 g Lök (gul)
 15 g Vitlök
 3 dl Grädde 40%
 1 dl Creme Fraiche
 150 g Philadelphiaost (naturell)
 1 tsk Sambal oelek
 150 g Ost (riven)
 75 g Smör (Normalsaltat)
 1 msk Italiensk salladskrydda
 1 krm Svartpeppar (Grovmalen)
 1 tsk Salt

Gör så här:

1

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Strimla vitkålen, hacka vitlöken och skiva löken. Fräs det i en stor kastrull eller en stor stekpanna som det får plats i.

5

När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser förutom den rivna osten.

7

Låt det hela puttra cirka 10 minuter till. Kålen skall vara nästan helt mjuk. Smaka av med salt och peppar och var inte rädd för att krydda ordentligt.

9

Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 800 g Vitkål
 100 g Lök (gul)
 15 g Vitlök
 3 dl Grädde 40%
 1 dl Creme Fraiche
 150 g Philadelphiaost (naturell)
 1 tsk Sambal oelek
 150 g Ost (riven)
 75 g Smör (Normalsaltat)
 1 msk Italiensk salladskrydda
 1 krm Svartpeppar (Grovmalen)
 1 tsk Salt

Instruktioner

1

Sätt ugnen på 200 grader.

3

Strimla vitkålen, hacka vitlöken och skiva löken. Fräs det i en stor kastrull eller en stor stekpanna som det får plats i.

5

När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser förutom den rivna osten.

7

Låt det hela puttra cirka 10 minuter till. Kålen skall vara nästan helt mjuk. Smaka av med salt och peppar och var inte rädd för att krydda ordentligt.

9

Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.

Vitkålsgratäng

14 Comments

  1. Så himla god! Jag använder den som bas för Janssons frestelse, utesluter bara sambal. Godare än med potatis😉

  2. Detta skall jag absolut prova att göra till lunch idag. Tänker ha laxfilé till. Jag testade ditt recept på våffelchaffels imorse till frukost☕🙏 supergott

    1. Oj, det beror ju helt och hållet på hur barnen är vana att äta. Det finns ju barn som äter jättestark mat, men har man inte barn som är vana vid det, då kan det vara värt att minska ner lite på det.

  3. Så himla god jag tillsatte lite brynt köttfärs och lite krydd hetta 👍🏻👍🏻

  4. Det skall bli super gott min är i ugnen nu ,till det grillad lax. Såg också att någon skulle ha detta till Jansson min fråga är : lägger ni i ansjovis också?.
    Tack för ett super receptet. Tack. Marianne Hallner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *