Vitlöksrostade tomater

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Det här är ett sätt att använda tomater som blir ett fantastiskt gott tillbehör eller något att ha på en buffé. Vitlöksrostade tomater blir bara bättre om de får stå och dra några dygn.

Har du inte färska örter så funkar det även med torkade kryddor. Ta hälften av mängden då.

Receptkälla: Köket.se (Jessica Frej)

Bild: Lasse Hansson

DelaSparaDelaBigOven

Mängd4 Portioner
Förberedelse10 minTillagning1 hr 30 minTotalt1 hr 40 min

 400 g Små tomater, blandade sorter
 10 Vitlöksklyftor
 1 dl Hackade färska örter (basilika, timjan, oregano)
 1 dl Olivolja
 1 tsk Salt
 2 dl Olivolja till förvaring

1

Börja med att sätta ugnen på 100°.

3

Dela tomaterna på hälften. Lägg dem i en form eller på en plåt.

5

Skala vitlöken och tryck till klyftorna med kniven lite så de krossas. Placera ut dem bland tomaterna tillsammans med de hackade örterna.

7

Ringla över oljan (1 dl) och saltet och blanda ihop allt.

9

Baka av tomaterna i ugnen i ca. 1.½ timme. De skall vara mjuka men ändå hålla ihop.

11

Häll över tomater, örter och vitlök i en rengjord glasburk och häll sedan olivolja över så att det täcker tomaterna. Låt gärna stå nån dag så kommer alla smaker fram bättre.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 400 g Små tomater, blandade sorter
 10 Vitlöksklyftor
 1 dl Hackade färska örter (basilika, timjan, oregano)
 1 dl Olivolja
 1 tsk Salt
 2 dl Olivolja till förvaring

Instruktioner

1

Börja med att sätta ugnen på 100°.

3

Dela tomaterna på hälften. Lägg dem i en form eller på en plåt.

5

Skala vitlöken och tryck till klyftorna med kniven lite så de krossas. Placera ut dem bland tomaterna tillsammans med de hackade örterna.

7

Ringla över oljan (1 dl) och saltet och blanda ihop allt.

9

Baka av tomaterna i ugnen i ca. 1.½ timme. De skall vara mjuka men ändå hålla ihop.

11

Häll över tomater, örter och vitlök i en rengjord glasburk och häll sedan olivolja över så att det täcker tomaterna. Låt gärna stå nån dag så kommer alla smaker fram bättre.

Vitlöksrostade tomater

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *