Vitvinsgratinerad rödspätta

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradMedel

DelaSparaDelaBigOven

Ett otroligt gott LCHF-recept på en vitvinsgratinerad rödspätta.

Såsen är det som tar lite tid att göra, men det är verkligen värt det för en god vitvinssås slår det mesta.

På bilden så är det serverat med blomkålsduchesse.

Det här är beräknat till två portioner, men det är ganska stora portioner så det kan räcka till tre personer med.


Mängd2 Portioner
Förberedelse30 minTillagning20 minTotalt50 min

 400 g Rödspättafilé
 2 dl Vitt vin
 2 msk Fiskfond (koncentrerad)
 1 dl Vatten
 5 dl Grädde 40%
 50 g Schalottenlök
 30 g Smör
 2 msk Dill (hackad)
 50 g Räkor (skalade)
 2 msk Röd stenbitsrom

1

Vi börjar med såsen... Hacka schalottenlöken fint och fräs den i lite av smöret (cirka 10 gram).

3

Häll på vinet och låt alkoholen koka bort. Tillsätt vatten, grädde och fiskfond. Låt allt koka upp och reducera tills du har en fin simmig konsistens. Cirka 3 dl sås skall det bli. När såsen är klar silar du av den och smakar av med lite salt och peppar. Vispa ner resterande smöret.

5

Under tiden som såsen håller på att reducera så fixar vi med fisken.

7

Salta och peppra fisken lite och gör rullader av varje filé och lägg i en ugnsfast form.

9

Strössla lite hackad dill över och slå sedan över såsen.

11

Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter.

13

Ta ut och garnera med lite räkor och en klick stenbitsrom och toppa med lite dill.

Ingredienser

 400 g Rödspättafilé
 2 dl Vitt vin
 2 msk Fiskfond (koncentrerad)
 1 dl Vatten
 5 dl Grädde 40%
 50 g Schalottenlök
 30 g Smör
 2 msk Dill (hackad)
 50 g Räkor (skalade)
 2 msk Röd stenbitsrom

Instruktioner

1

Vi börjar med såsen... Hacka schalottenlöken fint och fräs den i lite av smöret (cirka 10 gram).

3

Häll på vinet och låt alkoholen koka bort. Tillsätt vatten, grädde och fiskfond. Låt allt koka upp och reducera tills du har en fin simmig konsistens. Cirka 3 dl sås skall det bli. När såsen är klar silar du av den och smakar av med lite salt och peppar. Vispa ner resterande smöret.

5

Under tiden som såsen håller på att reducera så fixar vi med fisken.

7

Salta och peppra fisken lite och gör rullader av varje filé och lägg i en ugnsfast form.

9

Strössla lite hackad dill över och slå sedan över såsen.

11

Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter.

13

Ta ut och garnera med lite räkor och en klick stenbitsrom och toppa med lite dill.

Vitvinsgratinerad rödspätta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *