Whisky och pepparsås

Av LCHF-arkivet    

januari 2, 2016

Den här whisky och pepparsåsen är en av de absolut godaste såserna jag vet om. Det är en sås som får reda sig själv genom att reducera länge och den får en härligt djup och fyllig smak av peppar och whisky.

Passar perfekt till egentligen allt kött, men framförallt till nöt, lamm eller vilt.

Använd en whisky som du tycker om själv och anpassa mängden efter hur mycket whiskysmak du vill ha.

Den här såsen kan du med fördel göra ett storkok av och frysa in i mindre burkar som du plockar fram och värmer upp på spisen när du behöver en god sås.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Mängd: 4 portioner

Ingredienser

50 g Schalottenlök

2 krm Vitpeppar (malen)

3 tsk Svartpeppar (Grovmalen)

4 dl Grädde 40%

1 dl Creme Fraiche

1 msk Soja (glutenfri)

1 1/2 dl Vatten

10 droppar Tamarisoja

20 g Smör

3 msk Whisky

2 msk Kalvfond (koncentrerad)

Instruktioner

1Hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den får färg.

2Tillsätt pepparn och låt den fräsa med några minuter.

3Tillsätt de övriga ingredienserna utom whiskyn och låt nu såsen koka upp.

4Låt såsen stå och sjuda på medelvärme och rör om den då och då tills det att du har en sås med en simmig konsistens. Om du doppar en sked i såsen, så ska det fastna sås på skeden och det ska vara trögflytande.

5Tillsätt slutligen whiskyn och rör om. låt den puttra ett par minuter.

6Smaka av såsen och se om den behöver mer salt, peppar eller whisky.

00:00

0 Omdömen


Alla fält måste fyllas i för att skicka in ett omdöme.