Whisky och pepparsås

SkapareLCHF-arkivet
Betyg/OmdömeSvårighetsgradLätt

Den här whisky och pepparsåsen är en av de absolut godaste såserna jag vet om. Det är en sås som får reda sig själv genom att reducera länge och den får en härligt djup och fyllig smak av peppar och whisky.

Passar perfekt till egentligen allt kött, men framförallt till nöt, lamm eller vilt.

Använd en whisky som du tycker om själv och anpassa mängden efter hur mycket whiskysmak du vill ha.

Den här såsen kan du med fördel göra ett storkok av och frysa in i mindre burkar som du plockar fram och värmer upp på spisen när du behöver en god sås.

DelaSparaDelaBigOven

Mängd4 Portioner
Förberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min

 50 g Schalottenlök
 2 krm Vitpeppar (malen)
 3 tsk Svartpeppar (Grovmalen)
 4 dl Grädde 40%
 1 dl Creme Fraiche
 1 1/2 dl Vatten
 20 g Smör
 3 msk Whisky
 2 msk Kalvfond (koncentrerad)

1

Hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den får färg.

3

Tillsätt pepparn och låt den fräsa med några minuter.

5

Tillsätt de övriga ingredienserna utom whiskyn och låt nu såsen koka upp.

7

Låt såsen stå och sjuda på medelvärme och rör om den då och då tills det att du har en sås med en simmig konsistens. Om du doppar en sked i såsen, så ska det fastna sås på skeden och det ska vara trögflytande.

9

Tillsätt slutligen whiskyn och rör om. låt den puttra ett par minuter.

11

Smaka av såsen och se om den behöver mer salt, peppar eller whisky.

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Ingredienser

 50 g Schalottenlök
 2 krm Vitpeppar (malen)
 3 tsk Svartpeppar (Grovmalen)
 4 dl Grädde 40%
 1 dl Creme Fraiche
 1 1/2 dl Vatten
 20 g Smör
 3 msk Whisky
 2 msk Kalvfond (koncentrerad)

Instruktioner

1

Hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den får färg.

3

Tillsätt pepparn och låt den fräsa med några minuter.

5

Tillsätt de övriga ingredienserna utom whiskyn och låt nu såsen koka upp.

7

Låt såsen stå och sjuda på medelvärme och rör om den då och då tills det att du har en sås med en simmig konsistens. Om du doppar en sked i såsen, så ska det fastna sås på skeden och det ska vara trögflytande.

9

Tillsätt slutligen whiskyn och rör om. låt den puttra ett par minuter.

11

Smaka av såsen och se om den behöver mer salt, peppar eller whisky.

Whisky och pepparsås

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *