Whisky och pepparsås

SkapareLCHF-arkivetSvårighetsgradLätt

4.6
(25)
Har du lagat det här receptet? Sätt ett betyg! | Hoppa direkt till receptet

Whisky och pepparsås

Beskrivning - Information

Den här whisky och pepparsåsen är en av de absolut godaste såserna jag vet om. Det är en sås som får reda sig själv genom att reducera länge och den får en härligt djup och fyllig smak av peppar och whisky.

Passar perfekt till egentligen allt kött, men framförallt till nöt, lamm eller vilt.

Använd en whisky som du tycker om själv och anpassa mängden efter hur mycket whiskysmak du vill ha.

Den här såsen kan du med fördel göra ett storkok av och frysa in i mindre burkar som du plockar fram och värmer upp på spisen när du behöver en god sås.

Mängd4 Portioner
Förberedelse10 minTillagning20 minTotalt30 min

Ingredienser

 50 g Schalottenlök
 2 krm Vitpeppar (malen)
 3 tsk Svartpeppar (Grovmalen)
 4 dl Grädde 40%
 1 dl Creme Fraiche
 1 1/2 dl Vatten
 20 g Smör
 3 msk Whisky

Gör så här:

1

Hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den får färg.

3

Tillsätt pepparn och låt den fräsa med några minuter.

5

Tillsätt de övriga ingredienserna utom whiskyn och låt nu såsen koka upp.

7

Låt såsen stå och sjuda på medelvärme och rör om den då och då tills det att du har en sås med en simmig konsistens. Om du doppar en sked i såsen, så ska det fastna sås på skeden och det ska vara trögflytande.

9

Tillsätt slutligen whiskyn och rör om. låt den puttra ett par minuter.

11

Smaka av såsen och se om den behöver mer salt, peppar eller whisky.

Hur gott var det här receptet?

Har du lagat det här? Sätt då ett betyg på det genom att klicka på en av stjärnorna.

Snittbetyg 4.6 / 5. Antal röster: 25

Inga röster än. Bli den första att lägga ett omdöme!

Med tanke på att du tyckte om det här receptet...

Kanske du vill följa LCHF-arkivet på våra andra kanaler?

DelaTweetSparaDelaBigOven

Vissa recept kan innehålla affiliate-länkar. Det är länkar som ger LCHF-arkivet ersättning för varje såld produkt. Det är inget som kostar dig något extra, men LCHF-arkivet får en liten slant för varje köp.

Har du testat receptet? Då får du mer än gärna länka till det via din blogg/hemsida/instagram, tack!

Ingredienser

 50 g Schalottenlök
 2 krm Vitpeppar (malen)
 3 tsk Svartpeppar (Grovmalen)
 4 dl Grädde 40%
 1 dl Creme Fraiche
 1 1/2 dl Vatten
 20 g Smör
 3 msk Whisky

Instruktioner

1

Hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den får färg.

3

Tillsätt pepparn och låt den fräsa med några minuter.

5

Tillsätt de övriga ingredienserna utom whiskyn och låt nu såsen koka upp.

7

Låt såsen stå och sjuda på medelvärme och rör om den då och då tills det att du har en sås med en simmig konsistens. Om du doppar en sked i såsen, så ska det fastna sås på skeden och det ska vara trögflytande.

9

Tillsätt slutligen whiskyn och rör om. låt den puttra ett par minuter.

11

Smaka av såsen och se om den behöver mer salt, peppar eller whisky.

Whisky och pepparsås

12 Comments

  1. Halloj, kan man ta någon annan soja t.ex. kinesisk eller japans?
    Vänligen
    Christel i Halmstad

    1. Hej!
      absolut så funkar det med Grant’s. Det är ju en smaksak vad man tycker om. Jag gillar ju gärna rökig whisky, men just i den här såsen så väljer jag nog en som inte är jätterökig.

  2. Nu har även jag testat den här såsen o j… I min låda så god och så enkel att göra!
    Bara älskar när enkla recept blir toppen!

  3. Den såsen ser trevlig ut. En undran bara – varför 1½ dl vatten? Det enda vattnet bidrar med är att man behöver koka bort det för att såsen ska tjockna – väl 🙂

    1. Den är riktigt god!
      Det handlar lite om att den ska få lite tid på sig att koka fram alla smaker med. Vattnet gör att det tar lite längre tid för såsen att reducera = smakerna kommer fram bättre.

  4. Den är jättegod. Jag har gjort den i kväll för att använda den imorgon kväll. Nyårsafton till en god oxfile
    med potatismos rosor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *