Midsommarmat – 10 av mina bästa lchftips!

Midsommarmaten behöver verkligen inte vara tråkig bara för att man äter lchf, tvärtom, det kan vara helt underbart gott!

Har du svårt att hitta LCHF-vänliga alternativ till midsommarmenyn? Traditionell midsommarmat är ofta tung och kolhydratrik, med pajer, potatis, söta inläggningar och efterrätter som jäser som en deg i magen. Inte optimalt för dansen kring midsommarstången, precis. 

Genom att ta del av mina bästa lchftips för midsommarmat gör du måltiderna lättare och fattigare på kolhydrater. Du känner troligtvis igen de allra flesta rätterna och tillbehören. Målet är att smakerna också ska vara välbekanta – utan att sockret och stärkelsen skjuter i höjden. 

Midsommaren är lång för många firare och det är självklart viktigt att stå sig ordentligt under dagen. Därför är mina recept härligt mättande och smakrika, så att även vi LCHF-följare står pall för festen. Smaklig måltid och glad midsommar! 

1. Bästa sillen för dig som äter LCHF eller keto

Citrussill
Citrussill

Sill är ett måste för många midsommarfirare, men många inläggningar innehåller mycket socker. Om du är väldigt strikt i din hållning till LCHF och avstår från kolhydrater i möjligaste mån, rekommenderar jag att göra sill med egen inläggning.

Det är mycket enkelt. Det enda som egentligen tar tid är att sillen bör stå och dra några dagar för att hinna ta smak ordentligt. Här hittar du flera recept på sill med naturlig sötning – i stället för onödigt socker som tillsats.

Länk till mina recept på goda klassiker på sillbordet: Bästa sillen för dig som äter lchf eller keto

2. Gravad lax

hovmastarsas gravlaxsas
Gravad lax med hovmästarsås

Gravad lax är knappast någon nyhet till midsommar och här har jag faktiskt valt att hålla receptet traditionellt. Som i fallet med sillens inläggningar innehåller gravad lax en del socker, men ibland får man faktiskt unna sig lite grann. 

Det många däremot inte känner till är att mängden socker som tränger in i laxen när den gravas faktiskt är mycket liten. Merparten av allt socker ligger kvar i lagen, som du dessutom torkar bort när fisken ska skäras upp. Ta del av mitt recept och få tips på hur du gravar laxen på ett bästa sätt, tillsammans med många härliga tillbehör.

Mitt goda recept hittar du här: Gravad lax

3. Västerbottenostpaj

Västerbottenpaj, en otroligt god glutenfri paj.
Västerbottenpaj, en otroligt god glutenfri paj.

Västerbottenostpaj eller västerbottenpaj som den också kallas är en av mina favoriter till midsommar. Det är en rätt som gör att du står dig ordentligt – perfekt till en härlig grönsallad. Du får en härlig balans mellan den energirika osten och de fräscha salladsbladen. 

Genom att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl eller kokosmjöl blir pajen mycket LCHF-vänlig och dessutom glutenfri. Optimalt för glutenkänsliga eller allergiker, med andra ord. Allt med underbara smaker som är svåra att skilja från originalet, med ännu mer mättnadskänsla. 

Länk till mitt supersmarriga recept hittar du här: Västerbottenpaj

4. Falsk potatissallad (LCHF-potatissallad)

Falsk potatissallad (LCHF-potatissallad)
Falsk potatissallad (LCHF-potatissallad)

Potatissallad kan ätas året runt men gör sig kanske som bäst som midsommarmat. Om du äter enligt LCHF och letar efter ett substitut till potatisen har du kommit helt rätt. Min falska potatissallad ger dig härliga smaker och krämig konsistens, utan onödiga mängder kolhydrater. 

Nyckeln är att byta ut potatisen mot zucchini, som du tärnar i stil med en vanlig potatissallad. Med rätt tillagning och smaksättning får du rätt tuggmotstånd och ett tillbehör som är slående likt en klassisk potatissallad.

Hela mitt recept finns här: Falsk potatissallad

5. Krämig blomkålssallad

Krämig blomkålssallad
Krämig blomkålssallad

Min krämiga blomkålssallad ger en härlig mättnadskänsla under midsommarens långa och ljusa timmar (gärna många soltimmar, för en gångs skull). Blomkålen är en av mina favoriter som ersättare till potatis, med relativt neutral smak och härlig crunch.

Mitt recept innehåller en smaksensation av yoghurt, majonnäs, dill, fransk senap, med mera! Du får allt fett du behöver för LCHF, medan stärkelsen hålls på låga nivåer. En krämig blomkålssallad gör sig perfekt om du grillar på midsommar, men den funkar även utmärkt till sill, lax och kallskuret, med mera.

Här hittar du hela receptet: Krämig blomkålssallad

6. Midsommarcheesecake

Midsommar-cheesecake
Midsommarcheesecake

Denna midsommarcheesecake är en huvudrätt med underbart somriga smaker. Vad sägs om topping med gräslök, dill och löjrom? Cheesecake är kanske inte det första man tänker på när LCHF står på menyn, men genom att byta ut vanligt mjöl mot mandelmjöl får du ett LCHF-vänligt alternativ.

Detta är midsommarmat lika gott som det är vackert! Dina gäster kommer garanterat inte tro att detta är LCHF.

Rätten ser kanske avancerad ut, men den går faktiskt mycket fort att tillaga – utan behov av vare sig ugn eller spisplatta. Med färskost och grädde tar du smaken och fettnivån till nya höjder. Dessutom är en midsommarcheesecake ett vackert och inbjudande inslag på matbordet, som garanterat kommer att gå åt. 

Recept på en riktigt god och fräsch cheesecake: Midsommarcheesecake

7. Fröknäcke med västerbottenost & dill

Fröknäcke med västerbottensost & dill
Fröknäcke med västerbottensost & dill

Fröknäcke är ett klassiskt tillbehör på midsommar – som gjort för västerbottenost och lite dill. Mitt recept på fröknäcke är glutenfritt och bra för oss som följer LCHF. Med många olika frön bjuds du på många nyttiga fetter, vilket alltid välkomnas i en LCHF-diet.

Fröknäcke ska gräddas relativt länge på låg värme, för att inte brännas vid. Då får du det där härliga tuggmotståndet, utan att det vare sig blir för hårt eller torrt. Om du inte har tillgång till västerbottenost eller föredrar andra sorter, passar vällagrade ostar såsom prästost eller cheddar utmärkt till detta recept på fröknäcke. 

Och själva receptet hittar du här: Fröknäcke med Västerbottensost och dill

8. Enkel vaniljglass

Enkel vaniljglass
Enkel vaniljglass

Min enkla vaniljglass passar utmärkt till midsommarens jordgubbar och andra smaskiga efterrätter. Genom att använda sötningsmedel istället för socker blir vaniljglassen så LCHF-vänlig som möjligt. Däremot innehåller den mjölk, med naturligt sockerinnehåll.

Totalt får du cirka 2 gram kolhydrater per glasskula (1 dl), vilket inte alls är så farligt. Jag rekommenderar att du använder en glassmaskin, men det finns andra sätt att gå till väga för att få en riktigt god vaniljglass till midsommar. Det är bara att följa receptet för att få tips.

Receptet för att göra en god glass till midsommar hittar du här: Enkel vaniljglass

9. Rabarberpaj – LCHF

Rabarberpaj – LCHF
Rabarberpaj – LCHF

Rabarberpaj är enligt mig ett måste på sommaren och ett återkommande inslag under midsommar. Denna rabarberpaj är helt anpassad efter LCHF, utan massa socker och kolhydrater. Allt med riktigt goda smaker – att jämföra med en helt vanlig rabarberpaj.

Paj handlar mycket om krispiga ytor och frasiga konsistenser. Du får bådadera genom att följa mitt recept, där den syrligt goda rabarbern verkligen kommer till sin rätt. Min rabarberpaj är dessutom mycket lätt att tillaga på endast lite drygt 30 minuter. Denna paj riskerar att gå åt fort, så jag råder dig att göra flera stycken!

Recept på en perfekt rabarberpaj för LCHF: Supergod rabarberpaj 

10. LCHF-tårtbotten till midsommartårta

LCHF-tårtbotten
LCHF-tårtbotten

Varje år kröner tusentals tårtor landets matbord på midsommar. Men betydligt färre är anpassade för LCHF. Om du älskar tårtor men inte vill göra avkall på LCHF-dieten, rekommenderar jag denna tårtbotten. I stället för socker använder jag Nick’s Use Like Sugar, medan vanligt mjöl är utbytt mot mandelmjöl och kokosmjöl.

Kolhydraterna hålls på låga nivåer, samtidigt som botten blir fluffig och fin. Oavsett vilken tårta du vill baka till midsommar funkar detta recept perfekt. Botten kan delas i två eller tre lager, beroende på hur stor tårta du vill ha. 

Recept på en fluffig och god LCHF-tårtbotten: Tårtbotten till lchftårta

Sammanfattning av mina bästa tips på midsommarmat

Målet med mina tips för midsommar har varit att du ska kunna njuta fullt ut av maten utan att behöva avstå från traditionella midsommarrätter. Våra högtider är till för fest och måltiderna som serveras ska vara både goda och mättande. 

Mina tips på midsommarmat har därför innehållit klassiker likt paj och sill, men med alternativa mjölsorter och inläggningar utan tillsatt socker. Detsamma gäller efterrätterna, där sockret har bytts ut mot andra sockerfria sötningar. Allt för att hålla kolhydrater och socker på så låga nivåer som möjligt – utan att feststämningen på matbordet går förlorad!