Pofiber, fibrex och fiberhusk

  Publicerad den   av   5 kommentarer

Inom LCHF så använder man inga spannmål vilket gör att man får använda sig av andra saker och mjölsorter för att kunna baka. Man använder t ex mandelmjöl, kokosmjöl och sesammjöl istället för vetemjöl. Men, det finns inget gluten i dessa mjölsorter, vilket gör att man måste tillsätta något som binder upp degen lite. Det kan man göra med pofiber, fiberhusk och fibrex.

Kort och gott så kan man säga som så här: Pofiber och fiberhusk används lite som bindemedel i ett bröd medans fibrex används som utfyllnad för att ge mer saftighet och hållbarhet.

Vad är pofiber, fiberhusk och fibrex?

Vi benar ut vad de olika är och vad de är gjorda av. Många brukar förväxla dessa och undra om det är samma. Det är alltså inte samma sak, utan helt skilda produkter från helt olika växter.

Pofiber

8057_pofiber_460x

Pofiber är gjort av torkade fibrer från potatis.
Då undrar du säkert, potatis, får man äta det inom LCHF?
Ja, i Pofiber så är stärkelsen borta och det är bara fibrer som det består av.
Dock så innehåller det 17 g kh/100 g vilket är en hel del så man skall inte överäta, så väger Pofiber väldigt lite, så mängden man använder blir ofta väldigt lite i kolhydratsmängd.

Pofiber hittar du i din dagligvaruhandel, oftast bland de glutenfria sortimentet.

Läs mer om pofiber här: Pofiber hos Semper

Fiberhusk

fiberhusk

Fiberhusk är gjort av 100% malda/pulveriserade psylliumfröskal. Det är helt kolhydratfritt och har väldigt geléaktiga egenskaper vilket gör att det är en bra ersättning för just gluten.
Det finns andra varianter på Fiberhusk, men detta är originalet och jag personligen tycker att det är absolut lättast att använda.

Fiberhusk kan du beställa online eller så hittar du det bland glutenfria produkter i din butik.

Läs mer om fiberhusk här: Fiberhusk hos Lindroos

 

Fibrex

Fibrex1

Fibrex är precis som Pofiber baserat på fibrer, men ifrån sockerbeta istället för potatis. Det har inte riktigt samma vätskebindande förmåga som pofiber och fiberhusk, men används ofta i bakning för att göra ett bröd saftigare och öka på hållbarheten.
Fibrex innehåller 6 g kh/100 g.

Läs mer om Fibrex här: Fibrex hos Finax

Kategorier: AllmäntTaggar:

Författare: LCHF-arkivet

Grundare av LCHF-arkivet.
Brandman och före detta kock.
Gift och pappa till två barn.
Äter LCHF för att hålla min IBS i schack.

5 kommentarer

  1. Alexandra skriver:

    En fråga: ”pofiber innehåller 17 gram kolhydrater, men den innehåller också en stor mängd fibrer på 65 gram.

    räknar man då med fibrerna som kolhydrater?” i såna fall så är ju inte pofiber LCHF enligt mig eftersom att det då blir för mycket kolhydrater. ursäkta om jag uttrycker mig konstigt, jag är dålig på att uttrycka mig i både tal och skrift men jag hoppas att du förstår min fråga!

    Är väldigt tacksam för svar! 🙂

    Med vänliga hälsningar, Alexxx

  2. Åsa skriver:

    Kan man ersätta de här tre med varandra rakt av i recept?
    Ibland står det ex,vis att man ska ha både fiberhusk och fibrex. Kan man ersätta mängden med en av de eller byta ut mot pofiber?

  3. Birgitta skriver:

    Tusen tack för upplysningen

  4. Alexandra skriver:

    En fråga: ”pofiber innehåller 17 gram kolhydrater, men den innehåller också en stor mängd fibrer på 65 gram.

    räknar man då med fibrerna som kolhydrater?” i såna fall så är ju inte pofiber LCHF enligt mig eftersom att det då blir för mycket kolhydrater. ursäkta om jag uttrycker mig konstigt, jag är dålig på att uttrycka mig i både tal och skrift men jag hoppas att du förstår min fråga!

    Är väldigt tacksam för svar! 🙂

    Med vänliga hälsningar, Alexxx

  5. Åsa skriver:

    Kan man ersätta de här tre med varandra rakt av i recept?
    Ibland står det ex,vis att man ska ha både fiberhusk och fibrex. Kan man ersätta mängden med en av de eller byta ut mot pofiber?

Kommentarer

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *