Profil

LCHF-arkivet
lchfarkivet.se
https://www.lchfarkivet.se/
Om mig

Mina Recept
Sex i en form (lchf)Av LCHF-arkivetOk, det här receptet dök upp i en facebookgrupp häromdagen och det blev massor av skriverier om det. Tydligen är det ett jättepopulärt recept i USA som heter precis så, "Sex in a pan", dvs "Sex i en plåt". jag tänkte ge mig på ett försök att översätta receptet så att alla som inte är så sugna på att översätta kan få testa att baka kakan. Ursprungsreceptet kommer från https://alldayidreamaboutfood.com - Om du inte har Sukrin melis, kan du mortla/mixa t ex sötströ till fint pulver. - Xantangummi kan du byta ut mot fiberhusk, inte riktigt samma sak, men nästan. Bild från https://alldayidreamaboutfood.com - Vill du göra en långpanna kan du dubbla receptet.
Vegetarisk tacofärsPROVLAGAT Av LCHF-arkivetHemma hos oss försöker vi hitta vettiga alternativ för att kunna minska ner lite på köttet och äta lite mer grönsaker och vegetariskt. Just tacos är en sådan sak som faktiskt är ganska så enkelt att ersätta med någon typ av vegofärs. Så, här har jag testat mig fram för att få till en vegetarisk tacofärs som inte innehåller soja eller annat processat, utan bara rena ingredienser. Det som är en stor fördel är att man kan byta ut innehållet mot andra grönsaker och testa sig fram till en optimal variant för just sin egen familj. Tacokryddan är självklart hemmagjord med, för att undvika en massa onödigt socker.
Ädelostgratinerad zucchiniAv LCHF-arkivetÄdelostgratinerad zucchini är ett tillbehör som även funkar att äta som det är, men jag tycker personligen att det passade väldigt bra till en bit grillat kött. Man kan egentligen använda vilken ost man vill, men just den här gången använde jag Saint Agur som är en av mina absoluta favoriter när det kommer till ädelost. Jag hade relativt små zucchinis dessutom, men se till att du inte tar för små eller för stora. Lagom är bra! Detta är perfekt lchf-mat i min värld!
Ugnsbakad spetskålPROVLAGAT Av LCHF-arkivetUgnsbakad spetskål har blivit ett av mina absolut favorittillbehör efter det att jag testade för första gången. Det tar lite tid att tillaga, men oj vad det är värt det. Sen så är det ganska så roligt, för man variera smaksättningen hur mycket som helst. Testa att krydda upp den med lite olika örter. Dragon har vi testat och det var riktigt gott!
Camillas goda nötfria brödPROVLAGAT Av LCHF-arkivetCamilla nötfria bröd stötte jag på för ett tag sen och upptäckte att det var många som tyckte om det. Det såg otroligt enkelt ut att baka och då kände jag att jag var tvungen att testa det. Resultatet var verkligen kanongott. Jag har använt mig av ganska så milda ostar, typ gouda, edamer, herrgård och så vidare. Brödet funkar kanon att skiva upp och frysa in, sen när man vill äta en skiva så slänger man den i brödrosten och får ett varmt härligt bröd med nybakt känsla. Receptet ger ett bröd och det brukar jag skicka upp i cirka 15 skivor. Receptkälla: LCHF med Camilla (@lchfmedcamilla)
The Franska – Med oliver och soltorkade tomaterPROVLAGAT Av LCHF-arkivetEfter succén med The Franska så var jag tvungen att testa hur det går att göra ett bröd som jag alltid älskat, nämligen ett med oliver och soltorkade tomater. Resultatet, ja det var hur gott som helst! Jag ändrade om lite i receptet från originalbrödet och använde lite mindre äggvita och mer hela ägg och sen så hoppade jag över sötningsmedlet.
Kycklinggryta med smak av Garam masalaPROVLAGAT Av LCHF-arkivetEtt mycket enkelt och gott recept på kycklinggryta som har en smak av garam masala. Här får du själv känna efter hur mycket krydda du vill tillsätta, det är inte alls som tycker om så kryddstark mat så det mått som anges i receptet är bara en hänvisning. Det funkar jättebra att använda annat protein med om man vill, t ex fläskfilé.
Enkel blåbärsdessertPROVLAGAT Av LCHF-arkivetDetta är en sån grej som bara är otroligt lätt att göra. Jag kom på det när resten av familjen skulle fika lite annat som jag inte kan äta men ville ha något gott ändå. En enkel blåbärsdessert helt enkelt som man svänger ihop på cirka en minut. Bra med fett och även lite antioxidanter från blåbären. Funkar som efterrätt eller bara som ett litet mellanmål om suget slår till.
Fiskbullar i syrlig såsPROVLAGAT Av LCHF-arkivetFiskbullar kan ofta klinga dåligt i öronen på många för man tänker på fiskbullar som konserv. Det fanns iofs de som tyckte om det, men jag avskydde det.
Men, jag blev lite sugen på att komma på ett recept på fiskbullar som är goda och kom fram till detta receptet vilket blev grymt gott!
När det gäller fisken så kan du använda vilken fisk som helst, jag blandade hälften lax och hälften torsk.
BlomkålslimpaAv LCHF-arkivetEtt riktigt smakfullt och gott blomkålsbröd/blomkålslimpa. Det går att smaksätta det här brödet med lite allt möjligt.

Recept och bild: Goodful

BroccolisoppaPROVLAGAT Av LCHF-arkivetSoppa är alltid gott och det är så lätt att göra en god soppa. Här är ett recept på en superlätt broccolisoppa som inte tar mycket mer än 20 minuter att tillaga.
Fudge med smak av lakrits och citronPROVLAGAT Av LCHF-arkivetLakrits och citron har alltid varit en klassisk kombination och här hittar du dessa smaker tillsammans med lite choklad dessutom.
Fudge med smak av lakrits och citron kan du har som godis på julbordet t ex.
Använd choklad av bra kvalitet, annars kan det lätt skära sig. Jag använda mig av Lindts 85%.
RamslökssillPROVLAGAT Av LCHF-arkivetDetta är en sockerfri och fantastiskt fräsch ramslökssill som du med enkelhet svänger ihop till julbordet eller till midsommar.
För att sillen skall hållas sockerfri, så använder jag mig av denna inlagda sill: Sockerfri inlagd sill
Se till att göra den sillen några dagar innan du gör själva ramslökssillen.
Sillen håller upp till ett par veckor i kylskåp.
Sannas vörtbrödPROVLAGAT Av LCHF-arkivetVörtbröd på jul är lika viktigt som skinkan för mig. Här har du ett recept på vörtbröd som är gjort med Sannas limpa som bas.
Naturligt glutenfritt och med mindre kolhydrater.
Kassler och grönsaksgratängPROVLAGAT Av LCHF-arkivetEn kassler och grönsaksgratäng kan man variera otroligt mycket. Det går att byta ut grönsakerna, kryddningen och smaksätta med t ex fetaost, oliver, basilika. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp.
Just den här gången valde jag att använda mig av kålrot, palsternacka och morot när det gäller rotfrukterna. Du kan själv välja vad du tycker är godast eller som innehåller minst kolhydrater.
ChokladfudgePROVLAGAT Av LCHF-arkivetTill julen tycker jag att fudge av olika slag är ett måste och framförallt chokladfudge. Detta är ett recept som är otroligt enkelt och gott, som dessutom inte innehåller någon sötning alls förutom det socker som finns i chokladen, så mängden kolhydrater varierar beroende på vilken choklad du väljer.
Du kan med fördel göra dessa i god tid innan jul och frysa in, de tinar snabbt i rumstemperatur.
Gillar du lakrits så kan du även testa att göra en ren lakritsfudge.
JulfröknäckePROVLAGAT Av LCHF-arkivetNågot jag verkligen saknat vid jul det är pepparkakor med ädelost på. Jag tycker inte att de recept på pepparkakor jag hittat är så himla goda, så då tänkte jag att man kan ta ett vanligt fröknäcke och smaksätta det med lite kryddor. Sagt och gjort och jag måste ju säga att det är helt perfekt till ädelost.

Vill du ha lite sötma i kexen kan du tillsätta lite sötströ. Cirka 0,5 dl.

Slät stark senapPROVLAGAT Av LCHF-arkivetEtt absolut måste till julskinkan är hemlagad stark senap.
Det finns många olika varianter på det, man kan använda hela senapsfrön (recept här) för att få en grov senap eller så använder man sig av senapspulver (t ex Colemans).
Just till julskinkan vill jag gärna ha en slät senap som skall vara så där härligt stark så det sticker i näsan om man får för mycket.
Den här senapen är naturligt glutenfri och utan socker (sötningsmedel istället).
PepparkaksmumsPROVLAGAT Av LCHF-arkivetEn god julkaka som är fylld av kärlek. Pepparkaksmums är Kärleksmums med en julig twist av pepparkakskrydda och smak av apelsin. En kaka som du med fördel kan baka i förväg, skära upp i bitar och frysa in för att sedan plocka fram på julafton.
Naturligt glutenfri, självklart!
Dubbel "äggmacka"PROVLAGAT Av LCHF-arkivetMat som kräver extremt lite ansträngning men som ändå är lagad från grunden, den älskar jag verkligen.
Den här dubbla "äggmackan" tar inte mer än några minuter att laga och mättar helt ok.
Variera det du har mellan äggen och även smaksättningen, det är bara din egen fantasi som sätter stopp.
FalafelAv LCHF-arkivetFalafel är ju helt gudomligt gott, men det blir på tok för mycket kolhydrater när man gör det på kikärter. Då kan detta vara ett alldeles ypperligt recept på LCHF-vänlig falafel istället. Servera gärna med en god vitlökssås och grönsallad till. En portion ligger på cirka 5 g kolhydrater.

Recept och bild: Eat fat beat fat

Köp linfrömjöl här (Affiliatelänk)
Köp hampafrön här (Affiliatelänk)

Krämig pumpasoppaPROVLAGAT Av LCHF-arkivetPå hösten finns det mängder av pumpor att köpa till bra priser. Då är det även helt perfekt att göra en enkel, men ack så god krämig pumpasoppa. Testa dig fram med olika typer av pumpa för att hitta just din egen favorit. Själv använde jag i detta recept en sort som heter Black Forest.
Ostfylld tacokryddad köttfärslimpaPROVLAGAT Av LCHF-arkivetDetta receptet på ostfylld tacokryddad köttfärslimpa var ett recept som jag hittade på från ingenstans egentligen. Jag hade en hel del köttfärs hemma och var sugen på lite tacoaktigt. Det blev riktigt riktigt gott och funkar ju att äta med en god sallad till, eller varför inte lite stekta grönsaker och guacamole till. Välj en tacosås som har så lite kolhydrater som möjligt. Perfekt alternativ till tacos och funkar ju kanon om du äter LCHF.
Citronmarinerade morötterPROVLAGAT Av LCHF-arkivetOk, jag säger det här direkt att dessa citronmarinerade morötter inte är något som man skall äta för mycket av då det är en hel del kolhydrater, MEN, det är inte fel att äta lite morötter som tillbehör då morötter innehåller mycket näringsämnen som man kan behöva. Äter du strikt LCHF, då bör du undvika detta recept helt, men om du känner att du har utrymme under din dag till ett galet gott tillbehör, så kan du mycket väl mumsa i dig några morötter. Receptet i sig skickar mig tillbaka till min ungdom då jag bodde i Lund och man gick och käkade kebab, falafel och shawarma på Falafelkungen. Då fick man dessa morötter som ett tillbehör och det har suttit som etsat i mitt smakminne. Det slog mig helt plötsligt en dag att jag borde kunna hitta något recept på dessa marockanska morötter och tror ni inte att jag lyckades hitta det på nätet. Så, nu kan jag minnas tillbaka till min ungdom och få uppleva denna fantastiska smak igen. Detta passar ypperligt till grillat kött eller varför inte till hemlagad kebab.
1 2 3 20